ד"ר מָאיָה חוֹשֶׁן
אוגוסט 2007

בפוסעי רגלי ברחובות העיר, אני צופה בהנאה בשירים התלויים על עמודי התאורה. כך הדרך נמשכת זמן איכות רב יותר. ניכר שהשירים מושכים את תשומת ליבם של העוברים ושבים, כשאף במכון המחקר שלנו, נשמעים לעיתים דיונים הרי גורל, כמו: למה התכוון המשורר בדבריו, או האם השיר של ננו שבתאי "ריחות מסריחים" היה צריך להיתלות דווקא ע"י המכולת.
שירים אלה, הם חלק מפרוייקט "שירחוב", שנועד לתרום לאיכות החיים בעיר, ולהעמיק את ההיכרות של הציבור הרחב עם השירה העברית והערבית. את הפרוייקט יזמה הקרן לירושלים, בשיתוף עיריית ירושלים, ובמסגרתו, זו השנה השנייה, שנתלים שירים על עמודי תאורה לאורך הרחובות.

בקיץ הקודם נתלו 111 שירים שהקיפו טווח רחב של סגנונות ותקופות בשירה העברית, החל משירת ימי הביניים וכלה בשירה מודרנית-עכשווית. השנה נתלו 108 שירים ועל השירה העברית נוספה שירה ערבית קלאסית, מודרנית ושירה פלסטינית עכשווית. במזרח ירושלים מופיעים שירים בשפה הערבית, חלקם שירה ערבית וחלקם שירה עברית מתורגמת לערבית, ואילו במערב העיר מופיעים השירים בעברית, חלקם שירה עברית וחלקם שירה ערבית מתורגמת לעברית.
לעומת השנה שעברה שהשירים היו תלויים מארבעה שבועות ועד כחודשיים השנה יתנוססו השירים ארבעה חודשים ובבתי הקפה לאורך מסלולי השירים יחולקו גלויות של "שירחוב".

השירים מתנוססים לאורך מסלולים בחמישה אזורים בעיר:
במחנה יהודה – ברח' אגריפס תלויים, 21 שירים
במושבה הגרמנית – ברח' עמק רפאים, ובדרך בית לחם, מתנוססים 20 שירים
ברחביה – ברחובות רמב"ן, ארלוזורוב, עזה, אוסישקין, אבן עזרא, מוצגים לקריאה 19 שירים
בעין כרם – ברח' עין כרם, ובדרך האחיות יקבלו את פני המתבוננים 21 שירים
ובמסלול שבין מערב העיר–למזרחה – רח' הנביאים, צלאח א-דין, סולטן סולימאן מעטרים את הרחובות 27 שירים, 21 בערבית ושישה כתובים בעברית.
בקיץ הקודם נתלו בעין כרם 20 שירים, במרכז העיר 22 שירים, ברחוב אגריפס 22 שירים, ברחביה 23
ובעמק רפאים 24.
נותר לנו להנות מ"שירחוב 2007" ולצפות להפתעות של "שירחוב 2008".

מקורות: ויסלבה שימבורסקה, תַרגום רפי וייכרט, 1996 סוף והתחלה, גוונים, תל אביב.
שירחוב באתר עיריית ירושלים
שירחוב באתר "הבמה"