הודעה לתקשורת - יום ירושלים 2021:
ראשי הודעה לתקשורת – יום ירושלים 2021:
הודעה לתקשורת – יום ירושלים 2021
מתקרבת למיליון ומגוונת מתמיד
לרגל יום ירושלים ה-54, יו"ר מכון ירושלים דן הלפרין, מנכ"ל המכון, ליאור שילת וצוות חוקרי המכון הציגו לנשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין ולראש העיר ירושלים, משה ליאון, את השנתון הסטטיסטי של ירושלים לשנת 2021.
לראשונה, ניתחו חוקרי המכון חלק מנתוני העיר בהתאמה לאוכלוסיות השונות המרכיבות אותה, וזאת מתוך הבנה שממוצע הרכב האוכלוסייה בבירה, בעיקר בניתוח נתונים סוציו-אקונומיים, אינו מייצג את הייחודיות של אוכלוסיות העיר, את השונות ביניהן ואת הצורך במענים שונים המותאמים לצרכיהן.
נמצא כי בתחומים רבים ישנם מאפיינים דומים בין קבוצות בקרב תושבי העיר לקבוצות אוכלוסייה מקבילות בישראל. כך הדירוג הכלכלי חברתי של השכונות היהודיות הכלליות עומד על 6, בדומה למעלה אדומים, גוש עציון, נתניה וחדרה ואילו הדירוג של השכונות החרדיות והערביות עומד על 1, בדומה למודיעין עילית, ביתר עילית, רהט וכסייפה.
נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין:
"השנתון הסטטיסטי אוצר בתוכו מידע חשוב שעוסק בכל רבדיה של ירושלים, בכל שכונותיה. מזרח ומערב, חדש וישן, דתי וחילוני, יהודי וערבי. העתיד של ירושלים הוא העתיד של מדינת ישראל. ירושלים היא מיקרוקוסמוס לקיומנו כאן. למרות כל המורכבויות, בירושלים טמון הפתרון. דווקא כאן, בעיר המורכבת מכל העושר הדמוגרפי של מדינת ישראל, צריך למצוא דרך ליצור שיח, לחבר, לשתף פעולה.
אני מבקש להודות לאנשי המכון על עבודתם המסורה, ועל הניסיון שלהם לשקף את תמונת המציאות של הנעשה בירושלים. המאבק העיקש, המתמיד, להבנת המציאות ולהנגשתה לציבור, הוא חשוב במיוחד."
מנכ"ל מכון ירושלים למחקרי מדיניות, ליאור שילת:
"שנת הקורונה" וביתר שאת אירועי התקופה האחרונה מעידים עד כמה בירת ישראל הינה עיר רבת פנים וגוונים; הטרוגנית מאוד מבחינה לאומית, דתית וחברתית; ובמיוחד – עד כמה התהליכים והאירועים בירושלים הינם בעלי משמעות פוליטית והשפעה על תהליכים כלל ארציים. מבחינות רבות תהליכים ומגמות בעיר מקדימים את מה שיקרה במדינת ישראל כולה בעוד מספר עשורים. במובן הזה ירושלים היא "המעבדה הלאומית" של מדינת ישראל.
השנתון הסטטיסטי לירושלים ה-35 שאנחנו מציגים היום מנסה לתת לאירועים ולמגמות בעיר עומק מחקרי המבקש להבין את המורכבות הירושלמית ולהציג את המציאות רבת הפנים בעיר. נתוני השנתון מאפשרים למקבלי ההחלטות ולציבור הרחב להכיר את מגוון תחומי החיים בירושלים, להבין את העובדות, מעבר לדימויים ולתדמיות ולפעול למדיניות מבוססת ידע לטובת העיר וכלל תושביה."
עיקרי הדברים:
- אוכלוסייה: ירושלים מתקרבת למיליון תושבים וממשיכה להיות העיר הגדולה בישראל. אוכלוסייתה עמדה בסוף שנת 2020 על 952,000 תושבים ותושבות.
- חינוך: בבירה מערכת החינוך הגדולה והמגוונת בישראל עם מספר תלמידים ותלמידות העומד על 293,600, והוא גדול יותר ממספר כלל התושבים בעיר חיפה.
- כלכלה: הכלכלה השנייה בגודלה בישראל, מספר המועסקים בירושלים עומד על 344,300 שהם 9% מכלל המועסקים בישראל (בתל אביב- 11%). בולט בנתונים ענף השירותים בהייטק בעיר שנמצא במגמת עליה רצופה מאז 2015.
- תחבורה: אחוז הירושלמים הנוסעים בתחבורה ציבורית ומגיעים למקום עבודתם בתחבורה ציבורית הינו 30%, לעומת ל18% בישראל כולה.
- השכלה גבוהה: האוניברסיטה העברית מובילה בשיעור הגידול במספרי הסטודנטים וממשיכה להיות האוניברסיטה עם המספר הגדול ביותר של סטודנטים לתואר דוקטור (2,300 סטודנטים לומדים לתואר שלישי).
- דיור: בירושלים קיים ביקוש מתמשך וגבוה לדיור. המחיר הממוצע של דירת 4-3.5 חדרים בירושלים הוא 2.26 מיליון ₪ לעומת ממוצע ארצי של 1.56 מיליון ש"ח.
אירוע חשיפה לשנתון ירושלים 2021