| 2020 | 16:30
הבנייה למגורים במזרח ירושלים
- ללא תשלום
- מתקיים בעברית
- פתוח לקהל
- שידור חי
- דיגיטלי
- ללא תשלום
- מתקיים בעברית
- פתוח לקהל
- שידור חי
- דיגיטלי
אירוע במסגרת צוות החשיבה מזרח ירושלים:
הבנייה למגורים במזרח ירושלים
הפגישה עסקה באחת הסוגיות הסבוכות, הקשות והכואבות ביותר במזרח ירושלים: תכנון בנייה למגורים והשאלות שנקשרות לנושא זה, כגון:
- העדר הסדר מקרקעין ברוב שטחי מזרח ירושלים
- שאלת הוכחת בעלות (תפקיד המוח'תארים, "נוהל ברקת" להוכחת בעלות ועוד)
- קידום תכניות מתאר (כולל בעיית התיישנות התכניות שהכנתן ואישורן נמשכים זמן רב)
- הכנת תכניות אב (אמנם ללא מעמד סטטוטורי, אבל הפיכתן למסמכים מנחים)
- הכנה ואישור תכניות נקודתיות ללא ראייה רחבה ותכנון כולל
- בעיית הקצאת שטחים למוסדות ושטחי ציבור
- כיצד משתפים את התושבים והקהילות השונות בהליכי התכנון? איך מתגברים על שאלת העדר הייצוג של תושבי מזרח ירושלים ויוצרים קהילות שאפשר לעבוד איתן?
- באיזה תהליכים יש לנקוט כדי להגיע להבנות ולהסדרים בין התושבים, כשמדובר באינטרסים נדל"ניים כלכליים חזקים המתנגשים זה בזה?
- כיצד אפשר להתגבר על בעיית אי האמון של התושבים ברשויות הישראליות ובכוונותיהן?
- ומה על הקשיים באישור תכניות המתאר ותכניות האב בוועדה המקומית ובוועדה המחוזית (השפעות הדרג הפוליטי ברמה המקומית והארצית, אישור שר הפנים, עניין המאזן הדמוגרפי בירושלים וכד').
מעבר לדיון בקשיים ובחסמים הרבים, התמקד הדיון בניסיון להעלות רעיונות חדשים ודרכים יצירתיות כדי להתמודד עם המצוקה הקשה.
המשתתפים במפגש (ראו מצגות בתחתית העמוד):
עופר גרידינגר, מנהל האגף לתכנון העיר, עיריית ירושלים
גרידינגר שרטט את תמונת המצב של תחום תכנון המגורים במזרח ירושלים: אושרו מספר גדול יחסית של תכניות נקודתיות, יש קשיים גדולים בתכנון כולל ואישור תכניות אב ותכניות מתאר. הוא הציע לשקול לא רק הסדרה של הבנייה ללא היתר, המנציחה את הכאוס התכנוני אלא הכנת תכניות לפינוי ובינוי מחדש בשיתוף התושבים.
מריאנה סיגלוב קליין, מנהלת תחום מדיניות, האגף לתכנון העיר, עיריית ירושלים
סיגלוב קליין הציגה את התחום של תכנון מבני ציבור ושטחים ציבוריים. היא הדגישה את הפעילות התכנונית הרבה בתחום זה בעירייה, שתישא לדעתה פירות בשנים הקרובות ותשפיע על פיתוחה הכולל של מזרח ירושלים.
אדריכלית אפרת כהן-בר, סמנכ"לית "במקום"
כהן-בר תיארה את המצוקה הגדולה בתחום הבנייה למגורים במזרח ירושלים ואת הפער העצום בין התכניות המאושרות ברמה התיאורטית ובין היכולת של התושב לקבל היתר בנייה ולבנות על שטח הנמצא בבעלותו. היא הציעה לקדם תכניות מתאר סטטוטוריות ביוזמת בעלי הקרקע, תכניות שמובלות על-ידי תושבים בליווי פקידות העירייה ולשכת התכנון המחוזית. היא הדגישה את הצורך לקדם תכניות ששטחן בינוני וכוללות מספר קטן יחסית של בעלי קרקע, את הצורך להגיע להסכמות עם התושבים ולפעול בהגינות ובמידה של גמישות (מכל הצדדים) שיביאו לאישור התכניות. לדעתה, יש לתכנן עירוב שימושים סביר הכולל שטחי מסחר ותעסוקה לפי הצורך, הפרשות לצורכי ציבור ובעיקר מנגנון אפקטיבי למתן היתרי בנייה.
מליחה זגייר, מתכננת ואדריכלית, חוקרת במכון ירושלים למחקרי מדיניות
זגייר סקרה את מצב הבנייה בשכונות מחוץ לגדר ובעיקר באזור כפר עקב בצפון העיר. הבנייה הגבוהה הנרחבת בשכונה נעשתה ללא היתר וללא תשתית ראויה. בנייה זו היא תוצאה של חוסר האפשרות של תושבי מזרח ירושלים לבנות בהיתר בתוך העיר. ניתן לראות בה מעין מענה בקנה מידה גדול לצרכי האוכלוסייה שלא זכו להתייחסות נאותה של הרשויות הישראליות. בנייה זו יצרה כאוס תכנוני שקשה מאוד יהיה להסדירו.
אדריכלית יערה רוזנר-מנור, מתכננת במזרח ירושלים; הקליניקה האורבנית באוניברסיטה העברית
רוזנר-מנור חתמה את הדיון. היא סיפרה על ניסיון להתקדם בפתרון בעיית היעדר הסדר המקרקעין במזרח ירושלים בתהליך של עבודה משותפת באזור ואדי ג'וז ועיסאוייה. זאת תוך יצירת אמון ושיתוף פעולה בין התושבים, העירייה והמתכננים. הכוונה היא לערוך מיפוי יחד עם התושבים של בעלי החלקות השונות, לשקול יחד את האפשרויות בתחום "איחוד וחלוקה" שלהן, את הקצאת שטחים לצורכי ציבור, ובחינת הפוטנציאל הכלכלי ואפשרויות הפיתוח של הקרקע למען השכונה ומעבר לה. תהליך מיפוי סובלני כזה, בתוספת גמישות מצד הרשויות, עשוי להניח את היסודות להסדר מקרקעין ולתכנון מסודר במזרח ירושלים כולה.
את הדיון הנחה ד"ר אמנון רמון, מרכז צוות החשיבה מזרח ירושלים, מכון ירושלים למחקרי מדיניות. האירוע בתמיכת קרן פרידריך נאומן לקידום החירויות.
פרויקטים קשורים
בניית מדיניות חברתית-כלכלית לפיתוח מזרח ירושלים
נוצרים ונצרות בירושלים ובמדינת ישראל