הישארו מעודכנים

    סגור
    26 מרץ

    | 2020 | 17:00

    דיון דיגיטלי – צוות החשיבה מזרח ירושלים: התכנית למצוינות במזרח ירושלים

    • ללא תשלום
    • מתקיים בעברית
    • שידור חי
    • מכון ירושלים למחקרי מדיניות, רד"ק 20
    • ללא תשלום
    • מתקיים בעברית
    • שידור חי
    • מכון ירושלים למחקרי מדיניות, רד"ק 20
    דיון דיגיטלי – צוות החשיבה מזרח ירושלים: התכנית למצוינות במזרח ירושלים

    מכון ירושלים למחקרי מדיניות וקרן פרידריך נאומן לקידום החירויות שמחים להזמין אתכם למפגש (וירטואלי) מיוחד:

    תכנית אלבשאיר – תכנית לסטודנטים ותלמידים מצטיינים במזרח ירושלים

    תכנית אל בשאיר למצוינות במזרח ירושלים מכשירה צעירים וצעירות מצטיינים ממזרח ירושלים לקראת לימודים אקדמאיים באוניברסיטה העברית. התכנית כוללת יום לימודים בשבוע באוניברסיטה העברית עבור תלמידי תיכון. התכנית היא חלק מתכנית החומש הממשלתית לפיתוח חברתי כלכלי במזרח ירושלים. הסטודנטים בתכנית אלבשאיר פעילים בנושא הקורונה במזרח העיר, בין השאר בתיווך הפניות הרבות לשירות התעסוקה והביטוח הלאומי בענייני חל"ת ועוד.

    עוד על תכנית אלבשאיר

    משבר הקורונה חושף: הירקמות יחסי אמון והתפתחות תשתית דרג ממשלתי – ציבור

    בדיון שמענו חוויות טריות מהשטח על הקורונה ופעילות מערכת החינוך במזרח ירושלים בימים אלה. הדגש העיקרי שעלה מדברי המשתתפים, הוא שהתשתיות והאמון שנבנו בשנה האחרונה לאור ההשקעה הממשלתית בפיתוח חברתי – כלכלי של מזרח ירושלים, מוכיחים את עצמם כעת מעל ומעבר למצופה. שיתוף הפעולה נמשך ביימי המשבר ומעורר תקווה לעתיד. 

    בפגישה השתתפו:

    נבילה מנאע, סגנית ראשת אגף החינוך הערבי במנ"חי ואחראית על תכנית אלבשאיר

    תכנית אלבשאיר החלה לפעול לפני כשנה וחצי במימון משרד ירושלים ומורשת והג'וינט. זוהי תוכנית למובילי שינוי במזרח ירושלים בשלושה סקטורים – המגזר הציבורי, הרשות המקומית ובחברה האזרחית. התכנית הוקמה במענה על חוסר הייצוג של תושבים מזרח ירושלמים מדיונים ומפורומים הקובעים את גורלם, הן כנציגי ארגונים והן כתושבים. המטרה היא לייצר קבוצה של בעלי השפעה – צעירים אקדמיים שיוכלו להוביל את החברה במזרח ירושלים.

    לתכנית שלושה חלקים:

    תיכון – 3 שנים של הכנה לאקדמיה לתלמידים מצטיינים, הכוללת יום לימודים באוניברסיטה העברית. מטרתה להקל על השתלבות עתידית באקדמיה -לקדם כישורים רכים, להתגבר על פערים בתוכניות הלימודים, לקרב פיזית את התלמידים לאקדמיה. בשנה הראשונה השתתפו 80 תלמידים. השנה, יש 140 תלמידים מ-18 בתי ספר. 

    אקדמיה – שלב זה מתמקד בליווי הסטודנטים

    תעסוקה – שילוב בתפקידים מובילים ומשפיעים ויצירת רשת של מנהיגים צעירים.

    סמר מסארווה, מנהלת שלב הסטודנטים בתכנית אלבשאיר

    סמר מנהלת את שלב הסטודנטים בתכנית, שמטרתו פיתוח אישי מנהיגותי (העצמה ומנהיגות), פיתוח תעסוקתי (לקראת שילוב איכותי בתעסוקה) ומעורבות חברתית (זיהוי צרכים חברתיים, בניית קהילה, גיוס שותפים, יצירת שינוי, יצירת הסכמות ועוד).

    בשנה הראשונה השתתפו בשלב זה 15 סטודנטים. בשנה זו ישנם 25 סטודנטים בשתי קבוצות. הסטודנטים מתחייבים לשנתיים, למפגש שבועי של 5 שעות + שעתיים של עשייה חברתית, בנוסף ללימודים. לא היתה נשירה מהתוכנית.

    סיוע בנושא אבטלה בתקופת הקורונה

    תושבים רבים במזרח ירושלים זקוקים לסיוע – לא מתמודדים עם מילוי הטפסים ועם העברית. הסטודנטים בתכנית אלבשאיר נרתמו לסייע במשבר הקורונה במילוי טפסים לשירות התעסוקה וביטוח לאומי – קיבלו טלפונים, סייעו במילוי טפסים, בדקו והגישו טפסים שמולאו. פעילות המתנדבים מתקיימת מסביב לשעון. הסטודנטים עצמם התפלאו לנוכח היקף הקשיים של האוכלוסייה. עד למפגש זה, נקלטו 340 שיחות, 100 טפסים הוגשו ו-180 קיבלו SMS שעניינם בטיפול.

    מסעדה ג'בר, ראש תחום תעסוקה וחינוך בפמ"י

    בעברה עבדה חמש שנים בשירות התעסוקה. בפני תושבי מזרח ירושלים עומדים חסמים רבים – הטפסים בעברית, מילויים גם כן בעברית, לצד חוסר היכרות עם טכנולוגיה וחיבור לאינטרנט.

    עובדים כרגע על בניית מאגר של פונים. יודעים שאחרי סיום משבר הקורונה לא כולם יחזרו לעבוד. רוצים לעקוב, לראות מי לא חוזר לעבוד וללוות אותו במציאת עבודה. עוד לא יודעים איך יעשו זאת.

    ציון רגב, מנהל תכנית החומש במזרח ירושלים במנח"י. 

    אחת מזרועות תוכנית החומש היא ארגון הנוער. הארגון מדהים ובמנח"י שבעי רצון: הארגון, שהוקם בשנה שעברה, מונה כבר אלפי בני נוער.

    רגב ציין שמטרת המינהל החינוכי היא ליצור נתיב לפיתוח מצוינות: מתחילים ממרכז למצוינות בגיל יסודי (כ-200 ילדים משתתפים), דרך תכנית אלבשאיר בתיכון, משם סטודנטים וכן הקמת אולפן עברית.

    אתגר בולט הוא השאלה איך לספק למשתתפים תעסוקה איכותית: נתקלים בצעירים שסיימו את כל המסלול ולא משתלבים בתעסוקה איכותית, אלא מגיעים לעבוד כמו כל צעיר ללא השכלה אקדמית – חושף בעיה. חושבים על תוכנית צוערים למזרח ירושלים. בעירייה ובמשרדי הממשלה יש נכונות לקלוט את הצעירים הללו. [לירון יפלח מהמשרד לירושלים ומורשת: עובדים עם שירות התעסוקה לשלב אותם במשרות ציבוריות].

     

    אודות צוות החשיבה

    החל משנת 1993 עוסק צוות חוקרים במכון ירושלים בחשיבה על מזרח ירושלים. הצוות נפגש במכון אחת לחודש ומטרותיו הן להביא בפני קובעי מדיניות מידע אמין ועכשווי על המגמות הדמוגרפיות, החברתיות, הכלכליות והפוליטיות במזרח ירושלים. את מפגשי צוות החשיבה מרכז חוקר המכון, ד"ר אמנון רמון.