תקציר
שנת פרסום: 2012
ד"ר דן קאופמן, מור שילון
מזה מספר שנים מהווה ירושלים מוקד לתעשיית מדעי החיים. לירושלים חוזקות רבות המבססות אותה כעיר בעלת יתרון תחרותי משמעותי בפיתוח תעשיית מדעי החיים, ומכאן פיתוח אשכול תעשייתי עתיד לספק לעיר יתרון תחרותי אשר יבוא לידי ביטוי בצמיחת מואצת של הסקטור.
מטרתו של דו"ח זה היא לבחון האם קיים אשכול תעשייתי ביוטכנולוגי בירושלים כהגדרתו ומשמעותו בספרות המחקר, למפות את החברות וגורמי התמך בעיר, לבחון את הקשרים בין החברות לבין עצמן ובינן לבין גורמי התמך, לבחון את צרכי החברות הממוקמות בעיר, לבחון את הזיקה של החברות לעיר ירושלים ולהמליץ על כלי מדיניות לפיתוח תעשיית הביוטכנולוגיה בעיר. דו"ח זה הוא המשכו של מחקר שפורסם במסגרת המכון בשנת 2002.
המלצות
ההיבט החשוב ביותר שיש להדגיש בכל ניסיון כזה של השקעה לטובת פיתוח האשכול הינו הדגש על מכלול תכניות אשר יחדיו יובילו לפיתוח של אשכול מתפקד ומצליח. במילה 'מכלול' הכוונה כפולה: ראשית, פיתוח של מגוון הטבות אשר ישרתו מספר חברות יחד (כלומר, יביאו לשיתופי פעולה בין חברות באשכול), ועל כן יובילו בהכרח לפיתוח קשרים חברתיים בין חברות באשכול. שנית, פיתוח של מגוון היבטים והטבות במקביל, דבר שיוביל למכלול של תכניות בו-זמנית, וישפיעו באופן ממוקד על היבטים שונים של פיתוח האשכול בירושלים.
ההמלצות הן:
-
הקמת חממה טכנולוגיית שתכיל מתחם מעבדות ותשרת חברות מתעשיית מדעי החיים.
-
רכישת פרטי ציוד בסיסיים משותפים אשר ישרתו במקביל מספר חברות הממוקמות בחממה.
-
יש להקים מנהלת חיצונית אשר תהיה אחראית על החממה עצמה באופן ישיר. מנהלת זו אמורה להיות זמינה 24/7 לחברות ולעובדים במקום.
-
קיום ארבעה ימי עיון / כנסים שנתיים בירושלים תוך הקפדה על קיום אירועים שהינם בעלי מכנה משותף לכל החברות. בהיבט זה חשוב לציין גם מתן תמיכה לטובת חשיפה מקומית ובינלאומית.
-
הטבות עסקיות וכלכליות אמורות להיות מכוונות בחלקן גם עבור נותני שירות כגון CRO'S ו-CMO's על מנת למשוך חברות מן התחומים הללו לירושלים.
-
למרות שעולה מן הסקר ומן הראיונות כי הקשר המתקיים בין חברות בירושלים לבין מוסדות רפואיים ואקדמיים בעיר הינו חיובי בעיקרו, יש לעמוד על המשמר ולהמשיך ולדאוג לתחזוק שוטף של קשר זה.
-
נושא התחבורה אמור להיות בראש סדר המחשבה של המתמחים בפיתוח כלכלי-אזורי בתחום הביוטכנולוגיה ובכלל, בעיקר בנוגע למתחם הר חוצבים.
-
אחד החסמים ביצירת אשכול מתפקד בתחום הביוטכנולוגיה ובכלל הינו חוסר במתחמי פנאי ובילוי משותפים באזורים שבהם ממוקמות החברות.
-
פיתוח של תשתיות פיזיות במתחמי התעסוקה של חברות מתעשיית מדעי החיים הינו הכרחי על מנת לייצר סביבת עבודה הולמת (פארקים, מתחמי מנוחה, ספסלים, צמחייה וכד').