"ממרחק תביא לחמה": עובדות חרדיות בשוק ההייטק הישראלי
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 2, תשע"ה 2015/2014 (אוגוסט 2015): 220-193
התפתחותם של מחקרי מדיניות אודות החרדים בישראל
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 2, תשע"ה 2015/2014 (אוקטובר 2014): 23-1
שנת פרסום: 2017
לאה ריימן
עמירם גונן
מאמר זה נותן ביטוי למארג יחסי הגומלין שבין 'מערכת ההשכלה הגבוהה' במגזר החרדי – הסמינרים להוראה של נשים – לבין מדיניות העל של ישראל בתחום ההכשרה להוראה. מאז שקמה מדינת-ישראל ניהלה החברה החרדית מאבק חינוכי-הישרדותי מתמשך. מחזוריות עשורית מאפיינת את רצף השינויים במבנה ההכשרה להוראה בסמינרים החרדיים לנשים. החידוש בסמינרים אלה הוא בכך שלצד המסורתיות והשמרנות מתקיים לאורך כל השנים איזון עדין ומבוקר של שינוי שתכליתו שימור. אולם התמורות במבנה ובהיקף ההכשרה בסמינרים אלה נתקלו בקשיים והתנגדויות שהעיבו על יחסי הגומלין בין הצדדים.
מקרה המבחן הנדון במאמר זה – המשבר שפרץ בתשס"ז – משקף מורכבות ומערכת לחצים רב-כיוונית 'של', 'בתוך' ו'על' מיעוט תרבותי ייחודי במשרעת הגוונים הישראלית. בשנת תשס"ז עצרה הסמכות הרבנית את לימודי 'הבכיר' ותכנית ה'אקוויוולנט'. פולמוס נוקב התפתח סביב לימודי הנשים בחברה החרדית בעקבות החלטת האגף להכשרת עובדי הוראה להרחיב את משך ההכשרה משנתיים לתעודת מורה מוסמכת – לשלוש שנים לתעודת מורה מוסמכת בכירה החל ממחזור תשס"ה. ההחלטה הסופית שנתקבלה גם על דעת האגף להכשרת עובדי-הוראה, חתמה מערכת מורכבת של יחסי גומלין בין מדיניות העל של המשרד, בין ההנהגה הרוחנית, לבין "השדה" – צורכי מערכת ההכשרה והמורות המשתלמות.
שיטת מחקר
כלי המחקר האיכותני שסייעו באיסוף המידע למחקר אתנוגרפי זה היו: ראיונות מגוונים, תצפיות, אינטראקציות עם משתתפי המחקר, טקסטים, שיחות, מצבור של מסמכים כתובים, פרוטוקולים וחומרים אחרים שמתוכם צמחו הפרשנות, הטיעונים, ובסופו של דבר גם ממצאי המחקר.
שיטת הטריאנגולציה – השימוש במגוון מקורות מידע והשילוב בין כלים מחקריים שונים – מאפשרת בדיקה רב-כיוונית ומהימנה יותר של הנושא הנדון ומגבירה את התוקף המחקרי של שרטוט תהליכי השימור והתמורה בחינוך בנות בסמינרים להוראה של 'בית יעקב'.
מקורות המידע למחקר זה מבוססים על שני מוקדים: ספרותי ואנושי, ובנוסף גם העיתונות החרדית המכילה מידע רב על החינוך החרדי בכלל ועל חינוך הבנות בפרט. העיתונים המובילים, 'המודיע' ו'יתד נאמן', משמשים במה להעברת מסרים אידאולוגיים ומסגרת לניהול דיונים בסוגיות השונות הנגזרות מן ההכשרה הטוטלית להוראה.
"ממרחק תביא לחמה": עובדות חרדיות בשוק ההייטק הישראלי
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 2, תשע"ה 2015/2014 (אוגוסט 2015): 220-193
2015 | מחברים: חיה גלבוע
התפתחותם של מחקרי מדיניות אודות החרדים בישראל
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 2, תשע"ה 2015/2014 (אוקטובר 2014): 23-1
2014 | מחברים: מלאכי קרנצלר
השכלה גבוהה בירושלים: עיר.אקדמיה