יציאה לעבודה בקרב בני ישיבות חרדים: הסיבות, החששות ממנה והתפיסות כלפיה
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 1, תשע"ד 2014/2013 (יולי 2014): 65-42
החברה החרדית: מקורות, מגמות ותהליכים
פרסום מס' 41
הירשמו לניוזלטר של המכון
קבלו מאיתנו עדכונים מפעם לפעם
שנת פרסום: 2008
בצלאל כהן, אסף מלחי, ד"ר דן קאופמן
מטרת המחקר היא לבחון את עמדותיו של הציבור החרדי ביחס לרכישת השכלה אקדמית ולזהות את החסמים המרכזיים העומדים בפניו בהשתלבות במסלולי לימודים אקדמיים שונים. בנוסף מבקש מחקר זה ליצור בסיס ידע משמעותי שנועד לסייע למקבלי ההחלטות בגיבוש כלים יעודיים שיביאו להנגשת ההשכלה הגבוהה לציבור החרדי על גווניו וצרכיו השונים. במסגרת מחקר זה הופצו כ-550 שאלונים לחרדים, גברים ונשים, במטרה לבחון את מידת רצונם לרכוש השכלה אקדמית ומקצועית. בנוסף אופיין ונבחן מרחב החסמים והקשיים הניצבים כיום בפני צעירים חרדים המעוניינים לרכוש השכלה גבוהה איכותית במסגרות שונות. כמו כן, נערך מיפוי במסגרת פרויקט מחדש"ים, שמטרתו היתה לאתר מנועי-צמיחה חדשניים באזור ירושלים, ביניהם מיצוי הפוטנציאל האנושי והכלכלי הטמון במגזר החרדי בירושלים ובסביבתה.
ממצאים
ממצאי המחקר העלו כי למעלה ממחצית הגברים הנשאלים (כ-60%) היו מעוניינים לרכוש השכלה אקדמית, וכי למעלה מרבע מהנשאלים (28%) אף היו מוכנים ללמוד במסגרות אקדמיות שאינן מיועדות לחרדים בלבד.
על אף הרצון לרכוש השכלה אקדמית בקרב אוכלוסיית הנשאלים, המחקר הראה שלסטודנט החרדי מאפיינים ייחודיים המעמידים בפניו חסמים שונים המקשים עליו לרכוש השכלה זו. ראשית, הסטודנט החרדי מבוגר באופן יחסי מהסטודנט הלא-חרדי, לרוב הוא נשוי ונושא בעול פרנסת המשפחה ועל כן יכולתו לממן את לימודיו ואת מִחייתו בתקופת לימודיו נמוכה ביותר. שנית, למרבית הסטודנטים החרדים יש פערי ידע (באנגלית, במתמטיקה ובכישורי למידה אקדמיים) ופערי מידע ניכרים אשר מחייבים כלים ייעודיים להשלמת פערים אלה. לרוב הסביבה החברתית אינה אוהדת יציאה ללימודים גבוהים, ועדיין קיים חשש מתגובות הסביבה לצעד כזה.
מסקנות והמלצות
בהסתמך על ממצאי מחקר זה, יש לסייע לצעירים חרדים המעוניינים לרכוש השכלה אקדמית באמצעים הבאים:
יציאה לעבודה בקרב בני ישיבות חרדים: הסיבות, החששות ממנה והתפיסות כלפיה
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 1, תשע"ד 2014/2013 (יולי 2014): 65-42
2014 | מחברים: ד"ר יצחק טרכטינגוט