תושבים, לא אזרחים - ישראל וערביי מזרח-ירושלים, 2017-1967
פרסום מס' 470
שוברים טאבו: המגעים להסדר קבע בירושלים 2001-1984
פרסום מס' 89
השכונות הערביות במזרח ירושלים: אבו תור
פרסום מס' 474
הירשמו לניוזלטר של המכון
קבלו מאיתנו עדכונים מפעם לפעם
שנת פרסום: 1999
מנחם קליין
מחקר זה מנתח את המשא ומתן המדיני על מעמד מזרח ירושלים ובוחן את היחסים בין יהודים לערבים בעיר מאז שנת 1967. המחקר סוקר את תהליך ההשלמה וההתקרבות בין ישראל לפלסטינים בעיר ואת הניסיון ליצור שכנות טובה ודו-קיום, תוך צמצום החיכוך הלאומי, האתני והדתי.
המחקר מלווה את שלביו השונים של הניסיון להגיע לפשרה, סוקר את מדיניות שני הצדדים ומבחין בסלעי המחלוקת שנותרו בתוקפם.
במשא ומתן המדיני, כמו גם בחיי היום יום, אין הכרעה של אחד מן הצדדים, ומסתמנים יסודות של פשרה.
הספר "יונים בשמי ירושלים" הוא התבוננות אמיצה במציאות הקיימת בירושלים, תוך שהוא מסתמך על מגוון מקורות פלסטיניים, ישראליים וזרים.
סיכום
המציאות הגאוגרפית-העירונית והמציאות הפוליטית שנסקרו ונותחו בספר זה יוצרות חיבוק הדדי בין ישראל לפלסטינים בירושלים. התפיסה השיטתית, אך הנפוצה, שמדובר בחיבוק של מתאבקים נכונה רק בחלקה משום שהיסודות להסדר שאלת ירושלים כבר מונחים בשטח, והתחרות חלקית ומוגבלת. כדי להשיג הסדר יש בראש ובראשונה להכיר בעובדה שלא יהיה צד שהכריע ארצה את יריבו; וכן שהדרך להסדר היא באמצעות ייצוב המצב הקיים בירושלים ולא בערעורו. כדאי להכיר במציאות הקיימת בירושלים מאשר להטיח בה את הראש עד זוב דם. יש למסד הסדרים קיימים, למסד הסדרים קיימים, לבטא רשמית הבנות לא־כתובות, הסדרי אד־הוק ומציאות הקיימת בפועל. מנקודה זו אפשר גם להתקדם, לפתח ולשכלל את הדברים.
באמצעות משא ומתן ענייני, מפורט ופרגמטי אפשר להגיע להסדר קבע שיבטא את מעמדה המיוחד ואת צביונה הבלעדי של ירושלים בממסד הישראלי והפלסטיני כאחד. פתרון שאלת ירושלים אינו מועד לכישלון מראש, להפך – המפתח כבר בדלת.
תושבים, לא אזרחים - ישראל וערביי מזרח-ירושלים, 2017-1967
פרסום מס' 470
2017 | מחברים: ד"ר אמנון רמון, יעל רונן
הסכסוך ותהליך השלום הישראלי - פלסטיני
בניית מדיניות חברתית-כלכלית לפיתוח מזרח ירושלים
מיפוי השכונות הערביות במזרח ירושלים