מרחבים משותפים בשכונות ירושלים: האתגר והתקווה
פרסום מס' 562
הירשמו לניוזלטר של המכון
קבלו מאיתנו עדכונים מפעם לפעם
שנת פרסום: 2021
אלישבע מיליקובסקי
המִנהלים הקהילתיים בירושלים הם מודל ירושלמי ייחודי המאפשר את ניהול חיי הקהילה והחברה בשכונה תוך מעורבות התושבים. המִנהלים שואפים להביא לידי ביטוי את המדיניות והעשייה של כלל הזרועות העירוניות, והם כלי לחיזוק הקשר בין התושבים לעירייה ולהענקת שירותי תרבות ושירותים חברתיים וקהילתיים לתושבי ירושלים על שכונותיה השונות.
בעשורים האחרונים חל גידול משמעותי במספר הנשים המעורבות בפעילות פוליטית וציבורית. למרות זאת, נשים עדיין סובלות מתת-ייצוג משמעותי בזירות הפוליטיות הארציות והמקומיות, במוקדי קבלת ההחלטות ובתפקידים הבכירים במגזר הציבורי והעסקי. המחקר הנוכחי עומד על הפערים בייצוג המגדרי בהנהלות במִנהלים הקהילתיים בירושלים, בוחן את החסמים המקשים על נשים להתמודד ולהיבחר כנציגות במִנהלים הקהילתיים, ומציג המלצות לתמיכה בהנהגה נשית בירושלים ולצמצום אי-השוויון.
המחקר נערך בתמיכת מכון קיברשטיין.
בירושלים יש כיום 31 מִנהלים קהילתיים, ובראש כל מִנהל עומדת הנהלה ציבורית המונה 15 חברים. ההנהלה אחראית לגיבוש החזון המקצועי, לקביעת המדיניות ותוכנית העבודה של המִנהל הקהילתי ולייצוג התושבים בפני הגורמים העירוניים. ההנהלה הציבורית מורכבת מתשעה נבחרי ונבחרות ציבור שמייצגים את תושבי השכונה, ומשישה נציגים ונציגות נוספים הממונים מטעם העירייה והחברה למתנ״סים.
מהמחקר עולה כי כמו במסגרות הפוליטיות הארציות והמקומיות, גם בהנהלות המִנהלים הקהילתיים נשים אינן מיוצגות באופן שוויוני. עד לתחילתם של שלושת סבבי הבחירות האחרונים (2020-2021) עמד אחוז הנשים מתוך כלל נבחרי הציבור על כ־ 14% . בסבב הבחירות הראשון מתוך השלושה, שהתקיים בדצמבר 2020 , 40 נשים הגישו מועמדות מתוך 161 מועמדים, כך שסך המועמדות עמד על כ־ 25% . בסבב נבחרו לתפקיד 13 נשים, ועוד שלוש חתמו על הסכמי רוטציה והן אמורות להיכנס לתפקיד בהמשך. אחוז הנשים הכללי עמד על כ־ 22% מתוך 72 נציגי ונציגות ציבור שנבחרו בסבב זה. ארבע נשים בלבד (כ־13%) מכהנות כרגע בתפקיד יושבת ראש ההנהלה.
המינהלים הקהילתיים בירושלים: המספר הדרוש והצעת פריסה
2007 | מחברים: ד"ר מאיה חושן, ישראל (לוליק) קמחי
השכלה גבוהה בירושלים: עיר.אקדמיה