סטטוס קוו בתהליכי שינוי: מאבקי שליטה בהר הבית
פרסום מס' 456
האגן ההיסטורי של ירושלים – בעיות וחלופות לפתרונן
פרסום מס' 112
חסמים לשלום בסכסוך הישראלי-פלסטיני
פרסום מס' 401
הירשמו לניוזלטר של המכון
קבלו מאיתנו עדכונים מפעם לפעם
שנת פרסום: 2018
מאיר קראוס, ד"ר ליאור להרס, קובי מיכאל, ישראל (לוליק) קמחי, פרופ' יצחק רייטר, ד"ר אמנון רמון
ארבע סוגיות ליבה עומדות במרכז הסכסוך הישראלי-פלסטיני: ירושלים, הפליטים, הגבולות והביטחון.
מסמך זה עוסק בשאלת ירושלים, שהיא המאתגרת והמורכבת ביותר בדרך להסדר בין הצדדים, ופתרונה חיוני להשגתו.
מכון ירושלים למחקרי מדיניות מבקש להציג בפני הנושא והנותן הישראלי מבט מקיף על המשא ומתן על ירושלים ולהעמיד לרשותו את תשתית הידע הנדרשת להכנת משא ומתן עתידי. המסמך מכוון וממוקד בסוגיית המשא ומתן לקראת הסכם קבע ישראלי-פלסטיני, אך הוא בוחן גם אפשרויות לצעדי ביניים בהיעדר הסדר כולל.
עמדתה של ישראל לאורך השנים הייתה שירושלים בירתה צריכה להישאר מאוחדת תחת ריבונותה, ומעמדה זה אינו עומד למשא ומתן. אולם בהצהרת העקרונות שנחתמה במסגרת תהליך-אוסלו (1993) התחייבה ישראל ששאלת ירושלים תידון במסגרת המשא ומתן על הֶסדר הקבע בין ישראל לפלסטינים. ואכן, ישראל קיימה דיונים על ירושלים בשתי הזדמנויות: בוועידת קמפ-דייוויד 2000 ובמפגשים שהתקיימו בהמשך לה ובמשא ומתן שהתקיים בין ראש ממשלת ישראל אהוד אולמרט, לראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס, במסגרת תהליך אנאפּוליס בשנים 2008-2007 . שאלת ירושלים נדונה גם בסבב השיחות של מזכיר המדינה האמריקני ג׳ון קרי עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ועם ראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס, בשנים 2014-2013.
תקציר המנהלים שמפורסם כאן מציג את עיקרי הדברים מתוך ספר באותו השם, אשר כולל: חומר רקע על ירושלים; מבוא למשא ומתן על ירושלים; חלופות אפשריות להסדר כולל; ניתוח השוואתי מקיף של החלופות; חלופות למהלכים חלקיים ועיון בסוגיות הנוגעות להיערכות לקראת משא ומתן ולאופן ניהולו.
הסכסוך ותהליך השלום הישראלי - פלסטיני
נוצרים ונצרות בירושלים ובמדינת ישראל