חרדיות מזרחית: אידאולוגיה קשיחה, זהות רכה
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 1, תשע"ד 2013/2014 (יוני 2014): 1-20
החברה החרדית: מקורות, מגמות ותהליכים
פרסום מס' 41
שנת פרסום: 2015
דבורה ווגנר
עמירם גונן
גברים חרדים שהצהירו כי "תורתם אומנותם" אינם מצטרפים למעגל העבודה בישראל. בשני העשורים האחרונים הפכו גברים חרדים רבים לשותפים פעילים וחיוניים בעבודות ההורות והבית. כניסתם של אבות חרדים למשק הבית מניעה במפתיע תהליכי שינוי בנרטיב החרדי וגורמת להטמעתם של אלמנטים מן השיח הפמיניסטי והפסיכולוגי לתודעה ולאורחות החיים של משפחות חרדיות רבות.
במחקר זה נערכו ראיונות חצי-מובְנים עם אברכים אבות לילדים, עם נשותיהם ועם אימהות שגידלו אברכים. ניתוח הטקסטים נשען על מתודת מחקר איכותנית והוא מאמץ את השיטה הפנומנולוגית. הוא בוחן את הגורמים המחוללים את השינוי ומכנה אותם נסיבתיים ותפיסתיים. המודל של קאבר על נומוס ונרטיב, מוצג בקצרה ומשמש בסיס תיאורטי לניתוח השינויים הדרמטיים המתרחשים בחברה החרדית שהיא שמרנית מטבעה. מודגמות פרקטיקות הוריות הנובעות מפרגמטיזם אופייני, אשר זוכות לתמיכה נרטיבית גם בהקשר החרדי.
שיטת המחקר
המדגם כלל 21 אברכים מן הזרם הליטאי המרכזי בגילים 21-22, נשואים ואבות לילדים, הלומדים ב'כולל' ונשותיהם עובדות מחוץ לבית. כמו כן רואיינו חמש אימהות של אברכים על מנת לקבל זווית נוספת על הדרך בה התחנכו גברים אלה. איתור המרואיינים נעשה על פי רוב בשיטת 'כדור השלג', כלומר, על ידי פנייה למכרים ובני משפחה והרחבת מעגלי היכרות אלה.
מתודת המחקר היא איכותנית, באמצעות ריאיון חצי-מובנה, מה שאיפשר התייחסות גמישה לצד שמירה על מסגרת כלשהי של שאלות מנחות.
באמצעות בחינת הרובד הסובייקטיבי של המציאות, כפי שהוא משתקף בסיפור, נעשה ניסיון להבין כיצד המרואיינים תופסים ומארגנים את התנסותם ומפרשים את האירועים על מנת להעניק להם משמעות.
חרדיות מזרחית: אידאולוגיה קשיחה, זהות רכה
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 1, תשע"ד 2013/2014 (יוני 2014): 1-20
2014 | מחברים: ניסים ליאון