מחרדים לדרכם לחרדים בדרכם: סיפורו של נוער חרדי נושר
פרסום מס' 610
שנת פרסום: 2024
בראשית שנת 2023 יצא מכון ירושלים למחקרי מדיניות ביוזמה להקמת "עתידים לישראל – החממה לסדר חברתי-ממשלי חדש". מטרת המיזם, שהוקם על רקע החרפת המשבר והקיטוב החברתי המעמיק, הייתה לגבש מודל משטרי-חברתי חדש, אשר, מחד, יהיה מבוסס מחקרית ונוגע במכלול סוגיות הליבה בחברה הישראלית (חינוך, שירות צבאי, ערכים דמוקרטיים, מודל ממשל ותקצוב) ומאידך אינו נותר במרחב האקדמי וניתן לתרגם את המודל למהלך חקיקתי.
במסגרת החממה נבחרו ארבע יוזמות:
שנת 2023 הייתה אחת השנים הקשות והסוערות שידעה מדינת ישראל. כבר בימיה הראשונים הכריזה הממשלה על השקת הרפורמה המשפטית, וזו הובילה למחאות ענק בכל רחבי הארץ ולתחושה שהתעצמה בקרב חלקים גדולים בחברה כי קיימת סכנה ממשית לדמוקרטיה הישראלית ואף להמשך קיומה של המדינה. על פניו, המחאה נסובה סביב סוגיות משפטיות-חוקתיות, אך בפועל היא העלתה אל פני השטח מאבקים חברתיים-פוליטיים עקרוניים בכל הנוגע לצביונה של המדינה ולמערכות היחסים שבין המדינה לאזרחיה ובין המדינה לקבוצות השונות בחברה.
מכון ירושלים למחקרי מדיניות – כמכון מחקר העוסק מאז הקמתו ביחסים בין הקבוצות החברתיות ובסוגיות של ממשל ומדיניות – היה בית טבעי לחממה בנושא הזה. וכך, ברקע המשבר החברתי והפוליטי החריף, ייסד המכון את “החממה לפיתוח הצעות לסדר חברתי-ממשלי חדש”.
החממה פעלה בין החודשים מרץ-נובמבר 2023, וביקשה להוות בית ליזמים המבקשים ליצור ולפתח מודלים לסדר ממשלי-חברתי חדש בישראל. החממה העמידה ליזמים מראות של מומחיות, ביקורת וספקנות, אשר האירו את הרעיונות המתגבשים מזוויות שונות. כעבור כמה חודשי עבודה, כל קבוצת יזמים בנתה מתווה שכלל רעיון מרכזי לסדר החברתי החדש, למבנה הממשל ולסמכויותיו, ליחסי הקבוצות המרכיבות את ישראל ול"סיפור הישראלי" החדש.
למכון היה חשוב שהיוזמות אשר יפותחו בחממה ייצגו קשת רחבה של אפשרויות – בין יוזמות המבקשות להשאיר את עיקרי הסדר על כנו, לבין כאלו החותרות להסדר פוליטי-חברתי חדש לגמרי; בין יוזמות המציעות הפרדה משמעותית בין הקהילות השונות בישראל, לבין אלה המציעות חיבור מירבי.
מלחמת חרבות ברזל, אשר פרצה ב-7 באוקטובר 2023 – קרוב למועד סיום פרויקט החממה, העלתה שאלה לגבי מידת הרלוונטיות של הפרויקט. עם פרוץ המלחמה החברה הישראלית, ובפרט האוכלוסייה היהודית שבה, נראתה מלוכדת בשותפות גורל ומעשה בהתמודדות מול האיום הביטחוני והשלכותיו. אם כן, מה לניירות שנכתבו בעת פיצול חברתי עמוק ובין החברה הישראלית בימים שאחרי המלחמה? יחד עם זאת, אנו סבורים שבעומק הדברים לא רק שהמלחמה לא טשטשה או העלימה את הפערים והמחלוקות, אלא שבהיבטים רבים היא אף חידדה אותם והעלתה את מידת הדחיפות – כמו גם את חלון ההזדמנויות – לתת להם מענה.
יודגש כי מכון ירושלים למחקרי מדיניות שימש כחממה לפיתוח רעיונותיהם של היזמים וסייע בידם לפתח את תפיסתם, אך המודלים שפיתחו היזמים מבוססים על אמונות היסוד של היזמים ועל שיקול דעתם בלבד, ואין הם מייצגים את עמדתו של המכון.
מחרדים לדרכם לחרדים בדרכם: סיפורו של נוער חרדי נושר
פרסום מס' 610
2024 | מחברים: ד"ר נחומי יפה, ניצן פייביש, אהוד פראוור
חלופות לסדר חברתי-משטרי בישראל