מרחב משותף בעיר מעורבת: מודל ניתוח ופעולה
פרסום מס' 597
פיתוח מרחבים משותפים באזורי תפר בעיר ירושלים
פרסום מס' 513
שנת פרסום: 2024
מדד היחסים בין הקבוצות בירושלים נבנה במטרה לאפשר מעקב רב־שנתי אחר השינויים והתהליכים המתרחשים במרקם היחסים בין הקבוצות בעיר. אלו כוללים היבטים מעשיים, כגון ביקור של תושבים באזורים המזוהים עם קבוצה אחרת; תחושות נוחות וביטחון של תושבים מקבוצות שונות במרחבים שונים בירושלים; ותפיסות ועמדות של תושבי ירושלים מהקבוצות השונות — אלה כלפי אלה.
המדד נבנה בשיתוף קרן ראסל ברי, מתוך הבנה שבערים מגוונות והטרוגניות כמו ירושלים — איכות החיים, תחושת הביטחון, הכלכלה וחיי היום־יום קשורים באופן הדוק ליכולת של הקהילות השונות לחיות זו לצד זו בשוויון, בהרמוניה ובשיתוף פעולה. המדד מבקש לאפשר למקבלי החלטות ברמה המקומית, לאדריכלים ומתכנני ערים ולפעילי חברה אזרחית, לגבש שיטות פעולה ואסטרטגיות לשיפור מרקם היחסים בין הקבוצות בירושלים, לבניית חיים משותפים ולמניעת הידרדרות עתידית.
נתוני המדד מבוססים על סקר ייעודי שנערך בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בירושלים. מסמך זה מציג את ממצאי הסקר הראשון, שנערך בחודשים מאי-יוני 2023. בקיץ 2024 מתוכנן להיערך סקר המשך שיעקוב אחר השינויים שחלו בשנה החולפת ויבחן בין היתר את השפעתם של אירועי אוקטובר 2023 ומלחמת ׳חרבות ברזל׳ על מרקם היחסים הבין־קבוצתי בירושלים.
מדד השכנוּת הינו חלק פרויקט ארוך שנים של מכון ירושלים למחקרי מדיניות בנושא פיתוח מרחבים משותפים בירושלים ובערים מעורבות בישראל. הפרויקט כלל כמה מחקרים שבחנו את יחסי הגומלין בין יהודים לערבים בירושלים בתחום התעסוקה (שטרן, 2015; שטרן ואסמר, 2017), במערכת הבריאות (שמר ושטרן, 2018), בפארקים ציבוריים ובמרחבי תפר (סדנת מרחבים משותפים, 2019). מחקרים נוספים עסקו במרקם מעורב של חילונים, דתיים וחרדים בשכונות בירושלים (ביגמן, 2021) ובהשפעה של מגפת הקורונה על היחסים בין הקבוצות השונות בעיר (שטרן ווייזר, 2021). המחקר האחרון בנושא הציג מודל עבודה לפיתוח מרחבים משותפים בערים מעורבות (שטרן ופייביש, 2023). במסגרת הפרויקט נערכו גם חמש סדנאות לפיתוח מרחבים משותפים עבור עובדים קהילתיים, מתכנני שכונות ורבעים ומנהלים בעיריית ירושלים.
בניית מדיניות חברתית-כלכלית לפיתוח מזרח ירושלים
חלופות לסדר חברתי-משטרי בישראל