הישארו מעודכנים

    סגור

    מלחמת "חרבות ברזל"

    2023 - היום
    |
    סוג מחקר: מחקרי מדיניות

    מפרוץ הלחימה בדרום בעקבות אירועי הטבח בעוטף עזה ב-07 באוקטובר, 2023 מכון ירושלים למחקרי מדיניות עוקב אחר האופן בו מצב החירום בא לידי ביטוי בירושלים. בין הקבוצות השונות החיות בעיר ירושלים מתקיימת מערכת זיקות עדינה, אשר אירועים בטחוניים, חברתיים וכלכליים משפיעים, ואף מאיימים, על יציבותה.

    המלחמה המתחוללת כעת מעוררת תגובות שונות בקהילות שונות – מהתגייסות בלתי-רגילה לסיוע פנים-קהילתי ובין-קהילתי, להתגברות של תופעות אלימות, סוגיות בטחוניות והעמקת משברים כלכליים וחברתיים.

    מכון ירושלים למחקרי מדיניות לקח על עצמו לזהות ולהציף בפני קובעי מדיניות סוגיות שיש להן השפעה מכרעת על החברה בירושלים, כלכלת ירושלים וביטחונה. זאת בבחינת המצב בהווה, בדגש על בחינת המצב בין הקבוצות השונות בעיר, ובבחינת ההשפעות של המלחמה על עתידה.

    צילום תמונה: איתן סטפונב, החמ"ל האזרחי הירושלמי

    יחסים בין קבוצות

    חברה אזרחית בחירום: הצצה ליוזמות ירושלמיות מרכזיות

    למסמך המלא

    צל כבד: שכונות התפר של ירושלים בזמן מלחמת 'חרבות ברזל'

    למסמך המלא

    חותרים נגד הזרם: ארגוני חיים משותפים בירושלים בצל מלחמת 'חרבות ברזל'

    למסמך המלא

    החברה החרדית

    צבא, חרדים ומלחמת 'חרבות ברזל': האומנם שינוי מגמה?

    למסמך המלא

    מזרח ירושלים

    ראשית ימי הרמדאן בירושלים: מזרח ירושלים והר הבית/אל-אקצא במלחמה

    למסמך המלא

    לכל המסמכים


    מזרח ירושלים בחירום

    בעיתות חירום הנגזרות מהעימות הישראלי-פלסטיני (מלחמות, "מבצעים", פיגועי טרור ועוד) מתחדדים המתחים הזהותיים ואתגרי היסוד הנוגעים לניהול המרחב המזרח ירושלמי. מאז ראשית מלחמת "חרבות ברזל" עלה מאוד מפלס המתח במזרח ירושלים והתעוררו שורה של בעיות בתחומים רבים – ביטחון, אספקת מזון, תעסוקה, מצוקה נפשית, היעדר מקלטים ועוד.

    ב-18 לאוקטובר 2023 ערך מכון ירושלים למחקרי מדיניות בשיתוף קרן נאומן לקיום החירויות מפגש שעסק במציאות במזרח ירושלים בימי המלחמה ובתקופת החירום. במפגש נטלו חלק כמאה משתתפים: פעילים ותושבים מזרח ירושלמים, נציגי ציבור ממזרח העיר, ארגוני חברה אזרחית, חוקרים ונציגי הרשויות הישראליות.

    המסקנה שעלתה מן המפגש היא כי לכל הגורמים יש מטרה משותפת לדאוג שמזרח ירושלים לא תבער בתקופה זו, שעלולה להימשך כמה חודשים בעוצמה משתנה. נראה כי מזרח ירושלים מצויה במצב עדין ורגיש ביותר של מתח אצור, שבשלב זה אינו מגיע עדיין לנקודת רתיחה, אך ייתכן שהיא הולכת ומתקרבת. במציאות הנפיצה שבה נתונה מדינת ישראל, חזית נוספת בירושלים יכולה להביא להסלמה בכל הזירות האחרות ואף מעבר להן.

    בעקבות כך, בשבועות הקרובים תתקיים סדרת מפגשים של צוות החשיבה של מזרח ירושלים שתעסוק בזוויות שונות ובתחומים שונים הנוגים לניהול מזרח ירושלים בתקופת המלחמה ומצב החירום. מטרת המפגשים להבין לעומק את תמונת המצב, ולגבש דרכי התמודדות כדי לתת מענה לתושבים, לשמור על זכויותיהם ולמנוע הסלמה בזירה רגישה זו.

    לאחר כל מפגש, יגובש מסמך מדיניות שישרטט בפני מקבלי ההחלטות את הבעיות העולות בשטח ויציע המלצות אופרטיביות להתמודדות עימן.

    מפגש ראשון

    תמונת מצב עירונית, 18.10.23

    למסמך המלצות מדיניות

    לעמוד האירוע

    מפגש שני

    תעסוקה, 31.10.23

    למסמך המלצות מדיניות

    לעמוד האירוע

    מפגש שלישי

    חינוך, 07.11.23

    למסמך המלצות מדיניות

    לעמוד האירוע

    מפגש רביעי

    נשים (וגם גברים), 22.11.23

    למסמך המלצות מדיניות

    לעמוד האירוע

    מפגש חמישי

    רמדאן והר הבית, 06.03.24

    למסמך סיכום המפגש

    לעמוד האירוע

    מפגש שישי

    השכלה גבוהה, 17.04.24

    למסמך סיכום המפגש

    לעמוד האירוע

    שותפים