חנוך לנער? זרם החינוך הממלכתי-חרדי ומתווה בעלז
נייר עמדה | פרסום מס' 591
שנת פרסום: 2023
"מהכולל למכולת" עוקב אחר סיפורם של אברכים לשעבר שיצאו לשוק העבודה לאחר שנים ארוכות של לימודים בישיבות ובכולל.
באמצעות ראיונות עומק ביקשו החוקרים להתחקות אחר נקודת מבטם של גברים אלו ולשרטט את הנרטיב שאותו הם מספרים לעצמם ולסביבתם.
בראיונות השתתפו גברים חרדים בני 28 ומעלה שהתחנכו במוסדות אשכנזיים-ליטאיים ובחרו לעזוב את הכולל ולהשתלב בשוק העבודה. הבחירה נעשתה על בסיס ההנחה כי בזרם זה נמצאת 'המסה הקריטית' של הגברים החרדים המשתייכים ל'חברת הלומדים'.
שאלות רבות עמדו במוקד המחקר:
בחלקו הראשון של הספר מובאות במלואן 12 מתוך 20 השיחות שערכו החוקרים עם המרואיינים; בחלק השני מוצג ניתוח מעמיק של התמות שעלו מן הראיונות; ובחלק השלישי מופיע סיכום של כלל הממצאים והתובנות.
המחקר התבסס בראשיתו על שאלות בתחום התעסוקה, אך עם התפתחותו מצאנו את עצמנו במסע אנושי מרתק אל חייהם של אנשים; מסע החושף תקווה, קשיים, חיפוש עצמי, בדידות, שייכות ועוד. מעבר לממצאיו החשובים, הספר מאפשר הצצה לחייהם ולתפיסת עולם של הגברים החרדים שנאלצו, או בחרו, לעזוב את עולם התורה ולהשתלב בשוק העבודה.
בחינת יעדי התעסוקה של גברים חרדים – בין הממד הערכי העמוק שנשמע בסיפוריהם של המרואיינים, למקום שבו מצאו את עצמם רבים מהם בסופו של דבר – קיים פער עמוק. חלק ניכר מן האברכים שיצאו לעולם העבודה עוסקים במשלחי יד שאינם איכותיים. הבחנה זו רלוונטית לא רק ביחס למרואיינים שעובדים בסופרמרקט למשל, אלא גם ביחס לעובדי ההייטק החרדים, אשר רובם מוצבים בדרגות מקצועיות וברמות הכנסה נמוכות השוואה לבני גילם החילונים. כלומר, ישנה החמצה של הון אנושי שיכול היה לתרום יותר בשוק העבודה. החמצה זו קוראת לפעולה, למשל באמצעות מערך שיבחן את יעדי התעסוקה של גברים חרדים שיוצאים מהכולל אל שוק העבודה.
מודל המשלב לימוד תורה לצד יציאה הדרגתית לשוק העבודה – יציאת האברכים לעבודה גררה לא מעט קשיים והתחבטויות פנימיות, משפחתיות וחברתיות. אל מול קשיים אלו נדרש פיתוח מודל המעניק תמיכה משלבת לאברכים החרדים – לימוד תורה לצד יציאה הדרגתית אל שוק העבודה. מודל מסוג זה עשוי לענות על קשיי היציאה הגוררים את אותן התחבטויות, וכן לחסוך את היציאה הדיכוטומית מן 'החממה' אל סביבות עבודה חילוניות ומעורבות.
תמיכה ארגונית־קהילתית – הבחירה להשתלב בשוק העבודה לא הניעה את המרואיינים להגר אל מחוץ לקהילה החרדית. להפך, נראה כי הם שואפים להישאר בה ולדבוק בזהותם החרדית. בהמשך למתואר בסעיף הקודם, אנו סבורים כי נדרש חיזוק של מערכים ארגוניים־קהילתיים שיאפשרו לאותם 'יוצאים' לא לחוש כי הם מאבדים את קהילתם או שנפגעת זהותם ושייכותם החרדית. מערך כזה לא רק יקל עליהם לשמר את אותה זהות, אלא אף עשוי לצמצם חששות של מתלבטים פוטנציאליים.
ניתן להזמין גרסה מודפסת של הספר לרכישה
חנוך לנער? זרם החינוך הממלכתי-חרדי ומתווה בעלז
נייר עמדה | פרסום מס' 591
2022 | מחברים: ד"ר אליעזר היון, אהוד פראוור
חרדים לעתידם: עמדות וחסמים ביחס ללימודים גבוהים במגזר החרדי
פרסום מס' 119
2008 | מחברים: בצלאל כהן, אסף מלחי, ד"ר דן קאופמן
חלופות לסדר חברתי-משטרי בישראל