החברה החרדית: מקורות, מגמות ותהליכים
פרסום מס' 41
חרדיות מזרחית: אידאולוגיה קשיחה, זהות רכה
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 1, תשע"ד 2013/2014 (יוני 2014): 1-20
שנת פרסום: 2013
אסף מלחי
עמירם גונן
המחקר בחן באופן שיטתי מאפיינים וסוגים שונים של הון חברתי בקרב כ-110 מתנדבים חרדים מקהילות מגוונות המשרתים במסגרת השירות האזרחי. במחקר נבחנה מידת השפעתם של סוגי הון חברתי על הבחירה בין התנדבות 'מסתגרת' בתוך הקהילה, לעומת התנדבות 'פתוחה' מחוץ לקהילה החרדית. בנוסף, נבחן הקשר בין מניעים להתנדבות לבין סוגי הון חברתי של המתנדבים.
ממצאי המחקר מלמדים כי מתנדבים מקהילות חרדיות סגורות, בעלי הון חברתי מלכד גבוה, משרתים לרוב במסגרות פנים-קהילתיות, הן מסיבות אלטרואיסטיות וחברתיות והן מחשש להיחשף לאוכלוסיות שאינן חרדיות. לעומתם, מתנדבים מקהילות חרדיות פתוחות (יחסית), בעלי הון חברתי מגשר גבוה, בוחרים לעתים קרובות לשרת במסגרות התנדבותיות כלליות מחוץ לקהילתם (למשל מד"א או משטרה). בחירתם של האחרונים מעוגנת במניעים אנוכיים-תועלתניים הנובעים מן הצורך לרכוש ניסיון תעסוקתי משמעותי בתקופת ההתנדבות על מנת למצות את יכולותיהם וכישוריהם ולפרוץ בזהירות את גבולות קהילתם. השתלבותם של גברים חרדים בשירות אזרחי מחוץ לקהילתם מייצרת הזדמנויות לחשיפה הדדית בין מגזרים שונים ולחיזוק האמון והסולידריות בין מגזרים שונים. כך גם מתחזקת והולכת זיקת המתנדבים החרדים למדינה ומוסדותיה.
מניעים להתנדבות
הספרות המקצועית מסווגת את המניעים להתנדבות על פני רצף הנע בין מניעים זולתניים (אלטרואיסטיים) למניעים אנוכיים (אגואיסטיים).
מניעים אנוכיים – תועלות שהמתנדב עשוי להפיק ממסגרת הפעילות הוולונטרית. למשל – רכישת ניסיון תעסוקתי, פיתוח פוטנציאל אישי, יצירת קשרים חברתיים. מלבד זאת, ההתנדבות מעניקה למתנדב גם כלים ותגמולים 'רכים' הבאים לידי ביטוי במלגת-קיום ובמענקים ממשלתיים הניתנים בתום השירות.
מנגד, מתנדבים רבים פועלים ממניעים זולתניים אותם רכשו בתהליך החברות, המבוססים על ערכים המייחסים חשיבות למצוקת החלש בחברה ועל רצון אותנטי ל'תיקון עולם' בחברה בכלל ובקהילתם בפרט. בחברות דתיות – ובחברה החרדית בפרט – נוספים למניעים אלה גם מניעים הנובעים מאמונה דתית ומעולם-ערכים דתי המייחס חשיבות עליונה לחסד וגמילות חסדים אשר יוצרים ערבות ואחריות הדדית, שהם מרכיבים חשובים של הון חברתי. מערכים אלה נובע הרצון והצורך לתרום לחברה באופן כללי ולחברה החרדית בפרט.
לאור עוצמתם של המניעים החברתיים (הנורמה החברתית לתרום לזולת) והערכים הדתיים (גמילות חסדים) בחברה החרדית ומפאת ייחודיותה של מסגרת השירות האזרחית הממלכתית, חיוני לבחון מהו משקלם של המניעים הזולתניים והדתיים-חברתיים בהשוואה למניעים אנוכיים בהחלטתם של צעירים חרדים בבחירת מסגרת ההתנדבות כחלק מן ההון החברתי של מתנדבים אלה, ובכך, בין היתר, עוסק מחקר זה.
חרדים לעתידם: עמדות וחסמים ביחס ללימודים גבוהים במגזר החרדי
פרסום מס' 119
2008 | מחברים: בצלאל כהן, אסף מלחי, ד"ר דן קאופמן
חרדיות מזרחית: אידאולוגיה קשיחה, זהות רכה
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 1, תשע"ד 2013/2014 (יוני 2014): 1-20
2014 | מחברים: ניסים ליאון