השכונות הערביות במזרח ירושלים: אבו תור
פרסום מס' 474
השכונות הערביות במזרח ירושלים: כפר עקב
פרסום מס' 494
השכונות הערביות במזרח ירושלים: בית חנינא
פרסום מס' 441
הירשמו לניוזלטר של המכון
קבלו מאיתנו עדכונים מפעם לפעם
שנת פרסום: 2020
אחמד אסמר
שכונת ראס אל-עאמוד ממוקמת ממזרח לשכונת סילואן ולעיר העתיקה, מדרום לבית הקברות היהודי בהר הזיתים וצפונית למרחב הבדואי של שבט הסוואחרה. שכונת ראס אל-עאמוד היא למעשה הרחבה של סילואן ורוב הקרקעות בשכונה הן בבעלות תושבי סילואן המקוריים.
ההתפתחות המהירה של סילואן במאה ה-20 , הפכה אותה לשכונה צפופה מאד ולכן החמולות הסילואניות החלו להתרחב לאזור ראס אל-עאמוד שהיה שייך למשבצת הכפרית של סילואן, על פי החלוקה המנדטורית של המרחב.
שכונת-משנה ואדי קדום ששטחה 630 דונם, משתרעת מדרום לכביש ירושלים – יריחו הישן, משני עבריו של ואדי קדום המתנקז אל נחל קדרון. במזרח גובלת השכונה בגדר הביטחון ובגבולה המוניציפאלי של ירושלים (שמעברו הכפר אבו דיס);
עקב ההבדלים בין שתי היחידות השכונתיות, מציג הפרסום התייחסות נפרדת לשתי השכונות ומציע עבורן סדרי עדיפויות לטיפול.
האתגרים המרכזיים המאפיינים את ראס-אל-עאמוד כוללים נושאי כבישים ותנועה; חניה ותחבורה ציבורית; תכנון ובנייה; חיבורים לרשת הביוב. בשכונת המשנה ואדי קאדום קיימות בעיות נוספות שעיקרן הוא מחסור בגנים ציבוריים ופינות משחק; בעיות תנועה קשות – מצב כבישים חמור והיעדר היתכנות להפעלת אוטובוסים, בעיות תברואה, ניקוז ואספקת מים.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בשנת 2016 מספר התושבים בשכונת ראס אל-עאמוד (אזור סטטיסטי 2631) עמד על 23,930 תושבים, מתוכם כ- 10,000 בוואדי קדום.
מאז מפקד האוכלוסין שנערך בשנת 1983 גדלה האוכלוסייה בראס אל-עאמוד ו-וואדי קדום ב- 624 אחוזים. הגידול התרחש בשנים הראשונות של אכלוס השכונות, והוא מתמתן בשנים האחרונות.
שיעור הגידול בין השנים 1983 ל – 1990 עמד על 175% . בעשור השנים שבין 2000 ל – 2010 עמד הגידול על 80% , ואילו בין השנים 2010 ל- 2016 עמד אחוז הגידול על 11% בלבד.
מחקר זה הוא חלק מפרויקט מחקרי רב-שנתי שיזם מכון ירושלים בנושא השכונות הערביות במזרח ירושלים, שמטרתו העלאת המודעות למצבן הכלכלי-חברתי-פוליטי של השכונות ולעודד את הממסד לנקוט בפעולה משמעותית לשיפור מצבן. במסגרת הפרויקט ממפים חוקרי המכון את כל שכונות מזרח העיר ומשרטטים פרופיל חברתי ותשתיתי של השכונות במגוון תחומי החיים.
השכונות הערביות במזרח ירושלים: בית חנינא
פרסום מס' 441
2014 | מחברים: ד"ר ליאור להרס, ישראל (לוליק) קמחי, נאסר אבו ליל, פרופ' יצחק רייטר
מיפוי השכונות הערביות במזרח ירושלים
בניית מדיניות חברתית-כלכלית לפיתוח מזרח ירושלים