מחיר למשתכן היא תכנית ממשלתית שבמסגרתה משווקת לקבלנים הקרקע לבנייה במכרז, שתנאיו בנויים כך שהמחיר לקונה (המחיר למשתכן – ומכאן השם) יהיה זול ככל שניתן. אחת המטרות של תכנית זו היא להוזיל את מחירי הדיור.
 
על מנת להיות זכאי להשתתף בתכנית, צריך המשתכן לעמוד במספר תנאים (כגון להיות חסר דירה משלו), ואחרי שהוא מקבל אישור זכאות, הוא נרשם להגרלה. ההגרלה היא לפרוייקט ספציפי, ומעניין לבחון לאילו פרויקטים נרשמים הירושלמים. משרד השיכון מפרסם באופן קבוע נתונים על הזוכים בהגרלות, ומכיוון שמדובר בהגרלה, ניתן להניח כי התפלגות הזוכים דומה להתפלגות הנרשמים.
 
נכון לסוף שנת 2017, מתוך 41,600 זוכים בהגרלות מחיר למשתכן, זכו 3,543 ירושלמים. היישובים בהם זכה המספר הגבוה ביותר של ירושלמים היו בית שמש (944 ירושלמים), מודיעין (480), וירושלים עצמה (319). חלק מהישובים סביב העיר מעניינים מאוד את הירושלמים, אך כנראה שלא היו בהם יחידות דיור רבות שהוצעו בהגרלות מחיר למשתכן. אם נבדוק את אחוז הירושלמים מכלל הזוכים, נראה שהיישובים העיקריים (בהם היוו הירושלמים יותר מ-10% מהזוכים) הם ירושלים, בה היוו הירושלמים 44% מהזוכים; מעלה אדומים (41%); בית שמש (33%); מבשרת ציון (26%); מודיעין (15%); נצרת עילית (12%); וצפת (12%).
 
מי היו יתר המתעניינים בפרויקטים בירושלים? הם הגיעו ממגוון רחב מאוד של יישובים, כאשר מכל יישוב הגיעו מעט. היישובים העיקריים מהם הגיעו הזוכים בפרויקטים בירושלים, מלבד ירושלים, היו תל אביב (34 זוכים); בני ברק (24); מבשרת ציון (24); פתח תקווה (22); ובית שמש (20). כאמור, רשימת היישובים ארוכה ומגוונת, וכוללת (מלבד ירושלים) 119 יישובים.