עומר יניב
סקר ההכנסה וההוצאה החודשית לתצרוכת משק בית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביע על נתונים לפיהם ההוצאה לתצרוכת של משקי בית בירושלים נמוכה ביחס לממוצע הארצי: בעוד שממוצע ההוצאות למשק בית בישראל בשנת 2015 עמד על 15,410 ₪ בחודש, בירושלים היה ממוצע ההוצאות 13,420 ₪ – נמוך ממשקי בית בתל אביב-יפו (17,710 ₪) וגבוה מההוצאות של משקי בית בחיפה (12,253 ₪). בחינה של הוצאות משקי הבית על מזון (ללא פירות וירקות) מראה כי ההוצאה הממוצעת של משקי בית בירושלים על מזון (1,850 ₪) נמוכה אף היא מהממוצע הארצי, אשר עמד על 2,030 ₪. גם כאן, ההוצאות בירושלים נמוכות מההוצאות בתל אביב-יפו (2,240 ₪), אך גבוהות מאלו של משקי הבית בחיפה (1,670 ₪).
הסיבה המרכזית להוצאות הגבוהות של משקי בית בתל אביב-יפו על מזון לעומת אלו של ירושלים נובעת מההוצאה הגבוהה של תושבי תל-אביב על ארוחות מחוץ לבית לעומת ירושלים. תוצאות הסקר מורות כי משק בית בתל אביב-יפו הוציא בשנת 2015 בממוצע 1,020 ₪ בחודש על ארוחות מחוץ לבית, לעומת 260 ₪ בלבד שהוציא משק בית בירושלים ו-460 ₪ בחיפה (כשהממוצע הארצי עומד על 440 ₪ לחודש). כאשר בודקים את סעיפי ההוצאות על רכישת מוצרי מזון, ניתן לראות כי משקי בית בירושלים הוציאו בדרך כלל יותר מאשר בתל אביב-יפו ובחיפה. משקי בית בירושלים הוציאו בחודש כ-88% יותר ממשקי בית בתל אביב-יפו ו-72% יותר ממשקי הבית בחיפה על בשר ועופות, כ-36% יותר מאשר בתל אביב-יפו ו-27% יותר מאשר בחיפה על לחם, דגנים ומוצרי בצק, וכ-28% יותר ממשקי הבית בתל אביב-יפו ו-47% יותר ממשקי בית בחיפה על פירות וירקות. על משקאות אלכוהוליים, לעומת זאת, הוציאו משקי בית בירושלים 71% פחות מאשר משקי בית בתל אביב-יפו, ו-45% פחות ממשקי הבית בחיפה.
הוצאות משקי בית על מזון, 2015: