שידוכין וגנטיקה: על בדיקות גנטיות טרום-שידוכיות בחברה החרדית
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 2, תשע"ה 2015/2014 (נובמבר 2014): 43-24
החברה החרדית: מקורות, מגמות ותהליכים
פרסום מס' 41
הירשמו לניוזלטר של המכון
קבלו מאיתנו עדכונים מפעם לפעם
שנת פרסום: 2015
סימה זלצברג בלאק
עמירם גונן
נורמות מחמירות של צניעות נחשבות במרבית המחקרים ביטוי לדיכוי פטריארכלי. מאמר זה מתמקד באחד מביטויי הצניעות שחדרו בשנים האחרונות לחברה החרדית: עטיית 'שאלים' (שכמיות) כהים על נשים חרדיות בצאתן לרשות הרבים. המאמר דן באופן התהוותה של אופנה זו ובמשמעויותיה הדתיות, החברתיות והמגדריות.
הממצאים מצביעים על מקומן המרכזי של הנשים במיסוד גדרי-צניעות מחמירים ובמקרה הנדון – עטיית ה'שאל' – הן אף מייחסות לעצמן יכולות וכוחות רוחניים שעשויים להביא גאולה ליחיד ולכלל עם ישראל.
עוד עולה מן הממצאים כי בעטותן 'שאל', הנשים מפגינות את 'מידת דתיותן' הגבוהה והדבר מאפשר להן לשדרג את מעמדן החברתי. בה בעת, עלו בציבור החרדי גם קולות המסתייגים מאופנת ה'שאלים', משום שיש בה כדי לפגום בהופעתה המכובדת של האישה ולרמז שזו שאינה עוטה שאל מצויה בדרגה דתית-רוחנית נמוכה יותר. כך או כך, עטיית ה'שאל', בדומה לנורמות צניעות מחמירות אחרות, מבטאת את זהותן הקולקטיבית של הנשים ואת בדלנותה של קבוצת השייכות שלהן מחברת הרוב הסובבת.
שיטת המחקר
הממצאים מתבססים על מחקר אתנוגרפי רחב היקף שעסק בעולמן של נשות 'תולדות אהרן'.
בשנים 2003-1997 למדה החוקרת על הקבוצה הנחקרת באמצעות תצפית משתתפת, ראיונות ושיחות עם חברי וחברות הקבוצה ועם נשים מקהילות סמוכות.
חומרים נוספים ששימשו את החוקרת בתהליך איסוף הנתונים היו ספרים וקונטרסים נפוצים בקבוצה, עיתונות 'העדה החרדית', פשקווילים (כרזות-רחוב) וכל פרסום אחר שהופץ בקבוצה או נגע לה.
שידוכין וגנטיקה: על בדיקות גנטיות טרום-שידוכיות בחברה החרדית
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 2, תשע"ה 2015/2014 (נובמבר 2014): 43-24
2014 | מחברים: סימה זלצברג