השכונות הערביות במזרח ירושלים: אבו תור
פרסום מס' 474
השכונות הערביות במזרח ירושלים: מחנה פליטים שועפאט
פרסום מס' 497
השכונות הערביות במזרח ירושלים: בית חנינא
פרסום מס' 441
הירשמו לניוזלטר של המכון
קבלו מאיתנו עדכונים מפעם לפעם
שנת פרסום: 2015
פרופ' יצחק רייטר, ישראל (לוליק) קמחי, מוחמד נכאל, ד"ר ליאור להרס
ואַדִי אל-ג׳וֹז (בערבית: وادي الجوز), ׳נחל האגוז׳ או ואדי ג׳וז היא שכונה במזרח-ירושלים הגובלת בערוץ נחל קדרון וממוקמת בין הר הצופים לשכונות שיח׳ ג׳ראח ובאב אל-סאהרה. בשכונה מתגוררים כ 15,000- תושבים.
מחקר זה הוא חלק מסדרת מחקרים העוסקת בשכונות הפלסטיניות במזרח ירושלים. מטרת המחקרים לשרטט פרופיל חברתי ותשתיתי של השכונות במגוון תחומי החיים ובהם אוכלוסייה, מוסדות, כלכלה, שירותים ותשתיות. דו"ח זה אודות ואדי ג'וז והדוחות אודות השכונות הנוספות, מנתחים ומציגים את תמונת המצב בשכונות ואת הפערים בין הרצוי לבין המצוי. הדוחות סוקרים את הבעיות המרכזיות בשכונות אלו ומציעים מנגנוני צמיחה ופיתוח, אשר ייטיבו את מצבם הכלכלי-חברתי של השכונות והכפרים.
שכונת ואדי ג׳וז החלה להתפתח בסוף המאה ה 19- כחלק מתהליך יציאתן של משפחות מוסלמיות אל מחוץ לחומות העיר העתיקה. תהליך הבנייה באזור זה הושפע מפתיחתו של שער הפרחים (באב אל-סאהרה) בשנת 1871 . משפחות מוסלמיות עשירות החלו לקדם בנייה מחוץ לחומות שהפכה לגרעיני השכונות שייח׳ ג׳ראח, ואדי ג׳וז ובאב אל-סאהרה (אל-זהרה). בתקופה זו החלו להיבנות הבתים הראשונים במדרון היורד ממוזיאון רוקפלר לכיוון ואדי ג׳וז ועד לכיבוש הבריטי נבנו שם כ 15- בתים.
השכונה וסביבתה מכוסים כולם בתוכניות מאושרות. כל התוכניות הגדולות לשכונה הן משנות ה 70- וה 80- של המאה הקודמת. בדומה למצב במזרח-ירושלים, יש בוואדי ג׳וז הרבה תוכניות בניין-עיר נקודתיות חדשות יחסית, רובן למגורים ולמוסדות-ציבור.
מפת שימושי הקרקע מראה שחלק הארי של השכונה משמש למגורים, אך יש בה שטח גדול יחסית למלאכה ולמסחר. ברחובות הראשיים הגובלים בשכונה (ואדי ג׳וז וח׳אלד אבן אל-וואליד) יש חזיתות מסחריות. במרחב הממופה יש שטחים נרחבים ללא שימוש, חלקם מיועדים לגנים לאומיים וחלקם לשטחים פתוחים ציבוריים.
לפירוט מלא עיינו בקובץ הפרסום.
השכונות הערביות במזרח ירושלים: בית חנינא
פרסום מס' 441
2014 | מחברים: ד"ר ליאור להרס, ישראל (לוליק) קמחי, נאסר אבו ליל, פרופ' יצחק רייטר
מיפוי השכונות הערביות במזרח ירושלים
הסכסוך ותהליך השלום הישראלי - פלסטיני
נוצרים ונצרות בירושלים ובמדינת ישראל