תושבים, לא אזרחים - ישראל וערביי מזרח-ירושלים, 2017-1967
פרסום מס' 470
השכונות הערביות במזרח ירושלים: עיסאוויה
פרסום מס' 464
חברה אזרחית בירושלים - מחקר מתודולוגי ומיפוי
פרסום מס' 488
הירשמו לניוזלטר של המכון
קבלו מאיתנו עדכונים מפעם לפעם
שנת פרסום: 2020
בעשרות השנים שחלפו מאז איחוד ירושלים התפתחו במזרח העיר גופים וארגונים קהילתיים רבים. ארגונים אלו פועלים לרוב במנותק מפעילות הרשויות הישראליות, ופעילותם שקופה לרוב לממסד הישראלי. מסמך זה משרטט לראשונה את דיוקנה של החברה האזרחית המזרח ירושלמית.
המחקר מציג מיפוי מפורט ובסיס נתונים אודות למעלה מ- 200 ארגונים וגופי חברה אזרחית הפועלים במזרח ירושלים, ובוחן עשייה ענפה במגוון תחומי חיים. כמו כן, מנתח המחקר את מפת החברה האזרחית מנקודות מבט שונות: שכונתית ואזורית, תחומי פעילות, קהלי יעד ועוד. על בסיס מיפוי וניתוח הארגונים, מספק המחקר שורה של תובנות על קיומה של חברה אזרחית תוססת ופעילה, ומאפשר הבנה מעמיקה של מרקם החיים המזרח-ירושלמי.
מחקר זה בוצע במסגרת ליווי החלטת ממשלה 3790 ותוכנית החומש לפיתוח כלכלי-חברתי במזרח ירושלים, בהובלתמשרד ירושלים ומורשת.
התבוננות מעמיקה על כלל התהליכים שנסקרו במחקר מלמדת על התחזקותה של זהות מזרח ירושלמית וחברה אזרחית מזרח ירושלמית עצמאית למדי, אשר נבדלת במידה רבה מזו שבשטחי הרשות הפלסטינית. זוהי חברה אזרחית הנותנת ביטוי לכלל התנועות והזרמים הפוליטיים ומתעלה עד כמה שניתן מעל לפיצול הפוליטי הפנים־פלסטיני ארוך השנים.
הלוקל-פטריוטיזם המזרח ירושלמי מהווה הזדמנות להגברת הדיאלוג ושיתוף הפעולה עם הממסד הישראלי. שעה שהממד המקומי גובר במידה רבה על זה הלאומי, תושבי מזרח ירושלים מוצאים עצמם משוחררים יותר מבעבר מכבלי הממסד הפוליטי ברמאללה ונכונים יותר לייסד חברה אזרחית עצמאית עם סדר יום אזרחי מזרח ירושלמי מובהק.
תושבים, לא אזרחים - ישראל וערביי מזרח-ירושלים, 2017-1967
פרסום מס' 470
2017 | מחברים: ד"ר אמנון רמון, יעל רונן
חברה אזרחית בירושלים - מחקר מתודולוגי ומיפוי
פרסום מס' 488
2018 | מחברים: אראלה חזן-גנן, ד"ר מריק שטרן, ליאור רגב
בניית מדיניות חברתית-כלכלית לפיתוח מזרח ירושלים
השכלה גבוהה בירושלים: עיר.אקדמיה
מיפוי השכונות הערביות במזרח ירושלים