הכשרות הפרטית בישראל: רגולציה וולונטרית כתוצר משולב של ביקוש והיצע
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 2, תשע"ה 2015/2014 (מאי 2015): 146-117
שנת פרסום: 2018
אלדד נאור
עמירם גונן
בשלבים הקשים ביותר של מלחמת העצמאות, בחודשים מארס-אפריל 1948, בשעה ש'ההגנה' עמדה במבחנים קשים של המשך המצור על ירושלים היהודית, המשך פיצוצי התופת בעיר,הכנסת שיירות אל העיר ועמידה במתקפות מדרום ומצפון, חוותה גם הקהילה החרדית ימים קשים. לצד העמידה במלחמה הקשה בשכונות חרדיות ולצד קשיי המצור, היה הציבור החרדי נתון לראשונה בחיבור עם הרוב הציוני בעיר כתף אל כתף. לאחר עשרות שנים של מאבק רעיוני כנגד הציונות, החילוניות והפרדה באורח החיים ובמוסדות, נדרשו החרדים לעמוד לצד החילונים ולסייע להם. ואכן, לצד השאיפה למדינת-הלכה והציפייה לשליטה בין-לאומית בעיר (לפי החלטת החלוקה) עלו בקרב החרדים בירושלים שאלות רבות על דרכי שיתוף הפעולה עם מוסדות העיר והיישוב, במיוחד בהקשר הצבאי.
במחקר זה נבדק העיתון היומי הראשון של הציבור החרדי – "היומן", שיצא בעיר בעיצומה של המלחמה, בהקשר לשאלות הביטחון דאז. מתברר כי בנושאים אלה היו רמות שונות של הזדהות עם מהלכי המלחמה ודרכי ההתנהלות של "ההגנה" בעיר, לצד ביקורת נוקבת. מאמר זה עוסק בביקורת שהובעה בעיתון נגד "ההגנה" מצד חוגים בקהילה, לעיתים מרביתה, ביחס למהלכיה הצבאיים וביחס לצורך לפעול בתחום הביטחון בהנחיית גדולי התורה.
סיכום
ב-8 במאי 1948, ימים ספורים לפני ההכרזה על הקמת המדינה, כתב הקורא יצחק גרינברג ביומון 'אגודת-ישראל' על סערת גיוסם של תלמידי הישיבות לצבא, וקבע כי "מדובר [רק] על מספר מבוטל של כמה מאות" בעימות המפריד בין "ירושלים" במובנה החרדי, לבין "היישוב" במובנו החילוני. סקירת הדברים שבוטאו ביומון 'אגודת-ישראל' כלפי כוחות הביטחון של היישוב ודרכי התנהלותם במשך המלחמה, משקפת את זרמי העומק שגרמו להסתייגותם השורשית של החרדים ממעשי הציונות "המורדת", המתעלמת מדרך ישראל-סבא ומתנתקת ממנה ללא נקיפות-מצפון.
ביקורות אלו, שהושמעו במהלך המלחמה, מבטאות חשדנות עמוקה כלפי הפיקוד הצבאי או המבצעים הצבאיים שננקטו תוך סיכון מיותר של הכוחות הלוחמים. אלא שבהמשך אותו מכתב הציע אותו הקורא להגיע לפשרה, שהרי מדובר ב"מאות" בודדות של תלמידי-ישיבה. גישה זו מבטאה נכונות לקבל את דבר קיומה של המדינה "בראשית התהוותה" ולמצוא הסדרים ודרכי-חיים משותפים. ואכן, מתוך הביקורות השונות שהוצגו מעל דפי "היומן" – עלו גם תקוות שהצבא והשלטונות ישמרו על התנהלות מוסכמת, שלא תמנע מן הציבור המאמין להיות חלק מהם.
כיום, כאשר חייל חרדי נתקל בדברי משטמה ולעיתים אף באלימות בהגיעו במדים לשכונות חרדיות מסוימות, דומה כי חלפה ללא שוב שעת הכושר לקבוע הסדרים שיקרבו את "ירושלים" החרדית אל "היישוב" החילוני, ושהזדמנה בסערת מלחמת העצמאות. ביום פרסום דבריו של גרינברג, בעיצומה של המלחמה, נחתם אמנם הסכם חדש בין נציגי הצבא לבין נציגי החרדים, בו סוכם כי לפחות חלק מתלמידי הישיבות יעברו אימונים ויועסקו מעט בשמירה, אבל הסדר זה לא שרד ובוטל בהמשך. הפער בין החרדים לבין הציונים לא נסגר, ונראה כי את מאפייניו ניתן לראות כבר בגיליונות "היומן" של אותם ימים. מציאת הסדרים תקפים בנושאים שהוצגו במאמר זה, כרוכה גם בהכרת המשברים והעמדות המנוגדות שעלו במהלכה של מלחמת העצמאות בירושלים בעיתון "היומן".
הכשרות הפרטית בישראל: רגולציה וולונטרית כתוצר משולב של ביקוש והיצע
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 2, תשע"ה 2015/2014 (מאי 2015): 146-117
2015 | מחברים: מוטי טליאס