אבות אברכים: זהויות ותפקידים במשפחה החרדית בישראל
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 2 תשע"ה 2015/2014 (יוני 2015): 168-147
שנת פרסום: 2015
חיה גלבוע
עמירם גונן
תופעת יציאתן של נשים חרדיות לעבודה בארגוני הייטק ישראליים היא חלק משינוי נרחב בדפוסי התעסוקה של נשים חרדיות בישראל. מחקר זה מתאר את דרכי ההתמודדות של נשים אלו עם המתח השורר בין שני קטבים: היפתחות למודרניות ולישראליות מחד גיסא ושמרנות דתית וחברתית מאידך גיסא; אפשרויות חדשות להעצמה אישית ומקצועית מחד גיסא ונאמנות למבנה החברתי והמשפחתי הפטריארכלי של החברה החרדית מאידך גיסא.
המחקר מתאר את האסטרטגיות שנשים אלו מפתחות בעבודה בסביבה החילונית ובוחן כיצד היציאה לעבודה והממשק עם סביבה ארגונית חילונית ומודרנית הופכים אותן לסוכנות-שינוי חדשות, העשויות לחולל תמורות בחברה החרדית.
הצטלבות מיקומי-שוליים
כדי לבחון את התמורות שחלו בחברה החרדית, מחקר זה משתמש לראשונה בתיאוריה של "הצטלבות מיקומי שוליים" (intersectionality). על-פי תיאוריה זו, הבניית זהותן של נשים היא פועל יוצא של הצטלבות מספר צירים: מגדר, מעמד, אתניות, גיל וזהות מינית. השילוב בין ממדי זהות אלה יוצר זהות ייחודית המושתתת על מצבי השּוליות הייחודיים של נשים. מחקר זה רואה בקבוצת הנשים החרדיות העובדות בהייטק חלק מקבוצת הנשים המאמצות זהות ייחודית בעקבות הצטלבות מיקומי השוליים אשר בהם הן 'נשים' בתוך 'חברת מיעוט מסורתית' המאופיינת ב'עוני ובידול חברתי', אשר 'עובדות בארגוני הייטק ישראליים'.
מן הממצאים
הממצאים הצביעו על כך שבקרב העובדות החרדיות מתקיימות זהויות הטרוגניות ונשמעים קולות שונים ולעתים אף מנוגדים, המציגים עמדה רב-ערכית ביחס לשינויים. בעוד שחלקן מעידות על פתיחות ופרגמטיות כלפי מקום העבודה החדש על ערכיו ועל ההזדמנויות שהוא מאפשר, אחרות מעידות כי החיכוך עם העולם החדש מביא אותן לידי שמרנות והסתגרות, ובתווך יש מרואיינות המעידות על דרך ביניים של בחירה סלקטיבית וזהירה בפרקטיקות של עבודה ובדרכי התנהגות חדשות. עם זאת, בין אם מדובר בהרחבת הגבולות או בצמצומם, מתיאורן של המרואיינות עולה כי בעקבות המפגש עם העולם החדש, מרביתן עוברות שינוי כלשהו, אשר מביא אותן לבחון מחדש את סדרי עולמן. את השינויים המודעים והבלתי-מודעים שעוברות הנשים, הן מביאות עמן בחזרה אל המשפחה והקהילה באופן שעשוי להוביל לשינוי עתידי.
אבות אברכים: זהויות ותפקידים במשפחה החרדית בישראל
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 2 תשע"ה 2015/2014 (יוני 2015): 168-147
2015 | מחברים: דבורה ווגנר
חרדים לעתידם: עמדות וחסמים ביחס ללימודים גבוהים במגזר החרדי
פרסום מס' 119
2008 | מחברים: בצלאל כהן, אסף מלחי, ד"ר דן קאופמן