יולי 2007
האמונה בתחיית המתים תופסת מקום חשוב באיסלאם ומקושרת לעיר ירושלים ובמיוחד לאזור העיר העתיקה והר הבית. בתי הקברות המוסלמיים המרכזיים בעיר ממוקמים באזור זה, סביב העיר העתיקה.
בית הקברות המוסלמי העתיק ביותר נמצא סמוך לחומה המזרחית של העיר העתיקה וכולל שני חלקים: באב א-רחמה ליד שער הרחמים ויוספיה ליד שער האריות. תחילת הקבורה בבית הקברות מיוחסת למאה ה-7 ונמצאים בו ע"פ המסורת המוסלמית קבריהם של שניים מחבריו של הנביא מוחמד. שטחו של בית הקברות כ-48 דונם וקבורים בו ע"פ ההערכות עשרות אלפי אנשים. היכולת לקבור נפטרים רבים כל כך בשטח מצומצם מוסברת בשיטת הקבורה המשפחתית ("פוסתקיה") שבה נקברים מתים רבים מאותה משפחה באותו קבר. בית קברות עתיק נוסף הוא א-סאהירה הנמצא בשכונת באב א-זהרה מצפון לעיר העתיקה ושטחו כ-15 דונם. משמעות שמו הוא "הערים" והכוונה היא למתים הקמים לתחייה. בית קברות מרכזי, שאינו משמש כיום לקבורה, נמצא בממילא ממערב לעיר העתיקה (כיום בתחום גן העצמאות). הקבורה במקום החלה ע"פ המסורת המוסלמית בתקופה האיובית (מאה 11) ונפסקה בתקופת המנדט הבריטי. שטחו של בית הקברות השתרע על פני 134 דונם ונקברו בו ע"פ ההערכות כ-70 אלף איש. חלק משטחו של בית הקברות נוצל לבניית מבנים מדרום לרחוב אגרון, כמו מלון פאלאס.
בנוסף לכך, פזורים בתי קברות בשכונות ובכפרים השונים המרכיבים את מזרח ירושלים: בשכונת שועפט (שטחו כ-7 דונם), בעיסאוויה, בשכונת א-טור על הר הזיתים (שטחו כארבעה דונמים), בבית צפפא (שטחו כשני דונם), בג'בל מוכבר ובצור באהר. בית קברות קטן של משפחת דג'אני נמצא בהר ציון, סמוך לקבר דוד.
בתי הקברות המוסלמיים המרכזיים בירושלים
מקורות:
מכון ירושלים לחקר ישראל, עיבוד ממוחשב ממפת שימושי קרקע ומתצלום אוויר, מוחמד נכאל, ד"ר יצחק רייטר.