סקירה אודות משבר נגיף הקורונה במזרח ירושלים
ראשי סקירה אודות משבר נגיף הקורונה במזרח ירושלים
משבר נגיף הקורונה במזרח ירושלים
מאת: מליחה זגייר | 31.3.20
מספר חולים:
יש 38 חולים במזרח ירושלים. יש חשש שהמספר אינו אמיתי ושמספר הנדבקים גדול הרבה יותר בפועל, ממספר סיבות:
-
-
- בדיקות מעבדה: מעט מדי בדיקות נעשו במזרח ירושלים –אפשר לומר שכמעט ואין. זאת מכיוון ש-א'- אין חולים, הסבר שלא נשמע הגיוני לאור העובדה שמספר גדול של תושבי מזרח ירושלים עובדים במלונות ובקניונים, ואחר כך מתכנסים להתפלל במסגדים השונים, או ב'- מי שיש לו תסמינים לא מדווח.
- היעדר הדיווח עשוי לנבוע מכך שחלק מהתושבים מתביישים לדווח – נגיף הקורונה נתפש באופן שלילי כתוצאה מחוסר מודעות על המחלה וצורת התפשטותה (בעיקר בקרב אנשים בדרג הסוציו-אקונומי הנמוך ביותר).
- כשמתקשרים למד"א 101 אין מוקדנים דוברי ערבית: מי שלא מדבר עברית ייפול בין הכיסאות.
- אנשים עם תסמיני מחלה עדיין מגיעים לסניפי קופות חולים ועלולים להדביק אחרים (קשור גם לחוסר או איחור בתרגום הנחיות משרד הבריאות בנושא).
- ההודעה ששולחים לאנשים המחייבת אותם להיכנס לבידוד נשלחת בעברית – מי שלא מבין עברית פשוט מתעלם מההודעה וממשיך להסתובב. במקביל, אנשים למדו בדיעבד על כך שהיו במקומות בהם שהו חולי קורונה, אך לא קיבלו הודעה על כך כלל.
- התרגום הרשמי להנחיות הגיע באיחור: הדבר גרם לריבוי בשחקנים שהתנדבו לתרגם – אבל התושבים הבינו שאלה הנחיות רשמיות אמיתיות באיחור רב.
- אכיפה – המשטרה מסתובבת ונותנת דוחות בכבישים הראשיים, אך ברחובות הפנימיים אין אכיפה.
- התרחשו מספר מקרי מוות מהתקפי לב – קיים חשש שזה בשל נגיף קורונה, אבל בפועל המקרים לא נבדקו/ לא דיווחו אודותיהם לציבור. לא ידוע מה קרה והאם זה כתוצאה מהקורונה או לא.
-
מערכת הבריאות במזרח ירושלים:
בתי חולים, אמבולנסים וציוד
-
- במזרח ירושלים יש 6 בתי חולים: אלמקאסד, אוגסטה ויקטוריה, אלפרנסאווי –סנט ג'וזף, סנט ג'ון לעיניים, אלאמירה בסמה והסהר האדום. לפני כשבוע נפגשו נציגי משרד הבריאות הישראלי עם המנהלים של בתי חולים במזרח ירושלים והבטיחו לסייע להם להזין את הבתי חולים בציוד הנדרש, בכדי שיוכלו לקבל חולי קורונה ולהתמודד עם המשבר המתגבר. בית חולים אלמקאסד קיבל סיוע פרטני בהכנת חדר מיון לחולי קורונה. צוות בית החולים קיבל קורס הכשרה אינטנסיבי על התמודדות עם מקרי קורונה.
- רשת בתי החולים המזרח ירושלמים פרסמה שרק שני בתי חולים מתוך השישה יקבלו חולי קורונה (אלמקאסד ואלפרנסאווי). במידה ומספר החולים יעלה על יכולתם של שני בתי חולים אלו, יצטרף אליהם בהמשך בית חולים אוגסטה ויקטוריה. הרשת דיווחה שהכינו מחלקה ייעודית עם חדר מיון נפרד בשני בתי החולים ונקטו אמצעים להפריד בין חולי הקורונה לבין חולים אחרים.
- במקביל דווח על ציוד רב שחסר בבתי החולים.
- רשת האמבולנסים של הסהר האדום תתגייס להעביר חולי קורונה לבתי חולים במזרח ירושלים.
בדיקות ומוקדים טלפוניים בעברית
-
-
- לפני יומיים (29.3) דיווח מד"א על פתיחת מרכזי בדיקות נוספים, בדגש על המגזר הערבי כולל מזרח ירושלים. מד"א תקים גם מוקד ייעודי בשפה הערבית, שיופעל על ידי דוברי ערבית. התחנה הראשונה במגזר הערבי בוואדי עארה התחילה לפעול אתמול.
- כצעד ראשון, הוקם מוקד טלפוני ייעודי לתושבי כפר עכב ומ.פ שועפט במזרח ירושלים. המוקד מקשר אל מד"א ואמור להיות מופעל בערבית.
-
יציאה לחל"ת:
-
-
- מספר גדול של עובדים במזרח ירושלים הוצאו לחל"ת. בעקבות הקושי שלהם בהבנה ומילוי של טפסים, משרדי העבודה וירושלים ומורשת הובילו יוזמה המסייעת במילוי טפסים והגשתם ללשכת התעסוקה והביטוח הלאומי. המתנדבים המסייעים לאנשים הם הסטודנטים של תכנית "אלבשאיר" – תכנית לקידום תלמידים מצטיינים ממזרח ירושלים אשר מכינה אותם לכניסה לאוניברסיטה העברית, הפועלת במסגרת תכנית החומש לפיתוח חברתי כלכלי במזרח ירושלים.
- מרכז עטאא הוביל יוזמה לתרגום הטפסים אותם צריכים למלא אנשים שהוצאו לחל"ת, וגם הכין סרטון שמסביר בערבית איך מגישים את הבקשות.
-
התנדבות בקהילה:
-
- הנערים של תנועת הנוער יאללה (גם היא הוקמה במסגרת תכנית החומש) בשיתוף פעולה עם המנהלים הקהילתיים מתנדבים לחלק מזון לקשישים ומבודדים.
- התארגנות קהילתית כללית– التجمع المقدسي لمواجهة الكورونا האיגוד הירושלמי נגד הקורונה: דף פייסבוק המנגיש מידע מאומת, פועל להגברת המודעות של התושבים בחשיבות ההבנת הנחיות משרד הבריאות וסיוע לקשישים.
- התארגנות קהילתית בתוך כל שכונה – פעילות סיוע לקשישים, עידוד הישארות בבית
- מוקד טלפוני למצבי חירום 1221: שיתוף פעולה בין לב אחד, איחוד הצלה, חברת המתנס"ים והמנהלים הקהילתיים, מפעילים מתנדבים שיעזרו לקשישים ולאנשים עם צרכים מיוחדים
תמיכה והדרכה:
-
-
- לשכת הרווחה מפעילה קו ייעוץ, תמיכה נפשית והדרכה להורים עם ילדים בבית https://www.facebook.com/calljerusalem/
-
הנגשת מידע בערבית
יוזמות קהילתיות
-
-
- דף פייסבוק בו מתורגמים בהתנדבות כל החומרים שמשרד הבריאות מפרסם, כמוזכר לעיל.
- קבוצת וואטסאפ, שמוביל אותה המרכז הבין תרבותי: לקבוצה נוספו אנשים מובילים מכל שכונה, אשר מתבקשים להפיץ את המידע לתושבי שכונותיהם
-
יוזמות מטעם הרשיות:
-
-
-
- אמנם באיחור רב, אך משרד הבריאות החל לפעיל ערוץ טלגרם בערבית
- ערוץ טלגרם בערבית גם לעיריית ירושלים. מתמקד בהנגשת מידע רשמי ובהגברת המודעות של הקהל.
-
-
המצב הפוליטי:
שכונות עוטף ירושלים (מחוץ לגדר) – כפר עקב ומ.פ שועפט
-
-
-
- תושבי השכונות הללו חוששים מסגירת גבולות. לאור זאת, אנשים שגרים שם עוברים לגור אצל ההורים הקשישים בשכונות פנים הגדר. זאת במנוגד להנחיות, שאומרות שצריך להתרחק כמה שיותר מקשישים.
- פעילות המשטרה הפלסטינית ומשרד הבריאות הפלסטיני בכפר עקב – הובילו לכך שאתמול בכפר עקב היה בלגן וירי
- משמר הגבול נכנס למ.פ שועפט לסגור עסקים לא חיוניים ולהסביר לאנשים ברחוב את ההנחיות
-
-
לסיכום, אתגרים במזרח ירושלים המקשים על התמודדות עם הקורונה:
-
-
-
- חוסר אמון במערכת
- חסם השפה
- צפיפות
- קירבה בין דורית
- סטיגמות שליליות
- הרמה הירודה של מערכת הבריאות במזרח ירושלים
-
-