מרחבים משותפים בשכונות ירושלים: האתגר והתקווה
פרסום מס' 562
שנת פרסום: 2025
נועם ברנר
נדב זיצ׳ק
ביטחון קהילתי, (Community Safety) הוא מודל אסטרטגי לניהול עירוני וקהילתי שנועד להגביר את תחושת הביטחון האישי של התושבים והאזרחים דרך שיתופי פעולה בין המוסדות העירוניים, הקהילות והמשטרה. הרעיון בבסיסו הוא שקהילה עירונית או שכונתית מתפקדת, מלוכדת ובעלת חוסן מגבירה את תחושת הביטחון האישי והקהילתי, מפחיתה אלימות בשכונה, ומייצרת מפגשים חיובים ומרחבים בטוחים. סגנון הניהול של ביטחון קהילתי הפך להיות מרכזי מאוד במדינות במערב ובייחוד בארה״ב, בריטניה וקנדה, בהן יש כיום חקיקה שתומכת בביטחון קהילתי ומחייבת את הרשויות המקומיות לעסוק בכך. כיום, יש לערים רבות תוכנית ביטחון קהילתי סדורה, וחלקן, כמו שיקגו, ניו-יורק, לונדון או טורונטו שמות את הנושא בסדר עדיפויות גבוה.
בדומה (אך שונה), בישראל הוקמה בשנת 2022 ׳הרשות הלאומית לביטחון קהילתי׳ על יסוד ׳הרשות למלחמה בסמים ואלכוהול׳. הרשות נמצאת היום תחת המשרד לביטחון לאומי. התפיסות הכלליות של ביטחון קהילתי הוטמעו ברשות הישראלית, אך בפועל הרשות עדיין לא מציעה תוכניות מותאמות או מחייבת רשויות מקומיות לאמץ תוכניות רלוונטיות. בנוסף, היא לא נוגעת לאחד הנושאים המרכזיים בתחושת הביטחון בישראל והוא המתח הבין-קבוצתי הנובע מהסכסוך הישראלי-פלסטיני. מתח שבא לידי ביטוי באופן ברור בירושלים, בייחוד אחרי ותוך כדי מלחמת ה- 7 באוקטובר .
מטרת מסמך ראשוני זה הוא לייצר תשתית רעיונית לתוכנית ביטחון קהילתי בירושלים. המסמך מתחיל עם הסבר של מושג הביטחון הקהילתי – מהו בדיוק? איך ולמה הוא התפתח? ואיפה הוא נמצא היום בעולם המדיניות. בהמשך לכך, הדו״ח מביא מבחר דוגמאות מעשיות של ערים נבחרות שאימצו מדיניות של ביטחון קהילתי בעולם. בהתאם, תוצג המדיניות של תחום זה בישראל והצורך שלה בירושלים. המקרה הירושלמי נידון דרך מבחר של נתונים המבחינים בין שכונות עם רוב יהודי ורוב פלסטיני, עם דוגמאות ספציפיות משכונות בית חנינא, כפר עקב, הגבעה הצרפתית ורמת שלמה.
מסמך זה הוא יסוד לגישה חדשה-ישנה של מכון ירושלים המבקשת להכניס שחקנים מגוונים למעגל השותפים לתכנון מדיניות עירונית ברת-קיימא ורלוונטית.
"יש מפגש. אם הוא חיובי או שלילי, זה תלוי איפה"
2024 | מחברים: ד"ר דבורה אברמזון ברוש, ד"ר דוד קורן