השכונות הערביות במזרח ירושלים: אבו תור
פרסום מס' 474
השכונות הערביות במזרח ירושלים: מחנה פליטים שועפאט
פרסום מס' 497
השכונות הערביות במזרח ירושלים: כפר עקב
פרסום מס' 494
הירשמו לניוזלטר של המכון
קבלו מאיתנו עדכונים מפעם לפעם
שנת פרסום: 2016
מחקר זה הוא חלק מסדרת מחקרים העוסקת בשכונות הפלסטיניות במזרח ירושלים. מטרת המחקרים לשרטט פרופיל חברתי ותשתיתי של השכונות במגוון תחומי החיים ובהם אוכלוסייה, מוסדות, כלכלה, שירותים ותשתיות.
דו"ח זה אודות עיסאוויה והדוחות אודות השכונות הנוספות, מנתחים ומציגים את תמונת המצב בשכונות ואת הפערים בין הרצוי לבין המצוי. הדו"חות סוקרים את הבעיות המרכזיות בשכונות אלו ומציעים מנגנוני צמיחה ופיתוח, אשר ייטיבו את מצבם הכלכלי-חברתי של השכונות והכפרים.
בעיסאווייה, כמו בכל מזרח-ירושלים, קשה להוכיח בעלות על קרקע, מאחר שלא התבצע סקר מקצועי ומוסמך למיפוי הבעלות על הקרקעות. על-פי הנוהל התקף די בחתימת שני מוח׳תארים כדי שמוסדות התכנון יכירו בבעלות על קרקע. הליך זה פותח, לא אחת, פתח לשחיתות.
עיסאוויה מונה כ-16,000 תושבים, אך בשכונה אין מרכז שירותים ומסחר — עובדה הגורמת לתושבי עיסאוויה לצרוך שירותים במרכז המסחרי של הגבעה הצרפתית. הדבר יוצר חיכוכים ואינטראקציה שלילית בין תושבי שתי השכונות ועומס רב על המרכז המסחרי ועל השירותים בגבעה הצרפתית. הקמת מרכז מסחרי בעיסאוויה תביא לפיתוח כלכלי של הכפר ותיצור מוקד לשירותים מוניציפליים וכלליים עבור תושביו. בנוסף לכך, מנוע כלכלי עשוי ליצור תמריץ ליחסי שכנות טובה ולהרחקת האלימות.
בכפר חמישה בתי-ספר עירוניים, שני בתי-ספר יסודיים, שתי חטיבות ביניים, בית-ספר לבעלי צרכים מיוחדים ושני בתי-ספר פרטיים. כמו כן קיימים בכפר שני גני-ילדים עירוניים וגן-ילדים פרטי שנקרא ׳א-זאהרה׳. בהיעדר תכנית-מִתאר לכפר, אין הסדרה ראויה של שטחים המיועדים לבניית מבני- ציבור, ובכלל זה גני-ילדים ובתי-ספר.
עד שנת 1967 לא היתה בעיסאוויה תחבורה ציבורית מוסדרת ואף לא פיראטית. תושבי השכונה לא החזיקו כלי רכב ובכל השכונה היו רק ארבע מכוניות פרטיות. על מנת לצאת מן הכפר היו התושבים הולכים לכביש רמאללה-ירושלים ושם עולים על אוטובוס. כיום יש לחברת ההסעות של עיסאווייה כ 14- אוטובוסים גדולים. מערך ההיסעים עובר בכפר במסלול מעגלי ומסיים בתחנת האוטובוסים של מזרח-ירושלים. האוטובוסים הגדולים, הבין-עירוניים, מתאימים לתשתית הלקויה של הכבישים בכפר ומצליחים לעמוד בעומסים של שעות הבוקר ואחה׳׳צ, הנובעים בעיקר מיציאת תלמידי בתי הספר התיכוניים ללימודים מחוץ לכפר.
מיפוי השכונות הערביות במזרח ירושלים
בניית מדיניות חברתית-כלכלית לפיתוח מזרח ירושלים