למען ציון לא אחשה? יחס יהדות התפוצה לירושלים
תקציר
שנת פרסום: 2011
גבריאל (גבי) שפר, אייל צור
במשך אלפי שנים תפסה ירושלים, והיא עדיין תופסת, מקום מרכזי במחשבותיהם, באמונותיהם ובמעשיהם של אנשים רבים בני דתות שונות ולאומים שונים. כמובן שבלבם ובמחשבותיהם של יהודים רבים, בישראל ובתפוצה היהודית, שמור מקום מרכזי וייחודי לירושלים, ויהודים רבים מתייחסים לירושלים כעיר החשובה ביותר בעולם וכמרכז העם היהודי כולו. יתר על כן, לגבי יהודים לא מעטים בישראל ובתפוצה ירושלים נחשבת כעיר קדושה מבחינה דתית ובמידה מסוימת גם מבחינה לאומית. אולם, הקשרים העמוקים בין כלל העם היהודי ובירת ישראל, ויחסם של יהודי התפוצה לירושלים, טרם נחקרו באופן מקיף ויסודי. הספר שלפניכם נועד להתחיל ולמלא חלל ניתוחי ותיאורי זה, באופן יסודי ושיטתי.
עיקרי המחקר:
המגעים המדיניים שנוהלו בעשור האחרון בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית התייחסו, כידוע, גם למעמד הקבע של ירושלים במסגרת הסכם בין שני הצדדים. התפתחויות אלה עוררו ומעוררות עניין בקרב יהודים רבים בתפוצה, שכן הן נוגעות ברגישויות ברורות מבחינה דתית ולאומית. נראה כי הן יהודי התפוצה המזוהים עם הימין הפוליטי בישראל, והן יהודים המזוהים עם השמאל הפוליטי בישראל, ניסו בעשור האחרון, ובייחוד בשנים האחרונות, להשפיע על עתידה המדיני של העיר. זאת באמצעות הפעלת לחץ על ממשלת ישראל ועל ממשלות במדינות המארחות, או באמצעות השפעה על דעת הקהל היהודית בישראל ובתפוצה, כדי שזו תתמוך בגישותיהם השונות. תוכניות לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני על ידי קיומן של שתי מדינות נפרדות וחלוקת מחודשת של ירושלים עוררו עניין ואף תמיכה בקרב חוגים די נרחבים בתפוצה היהודית, אם כי עדיין הן רחוקות מלזכות בתמיכת רוב יהודי העולם.
בתחום הכלכלי-עסקי פעלו ופועלים בעלי הון, אנשי עסקים יהודים וארגונים יהודיים בתפוצה לקידום כלכלת העיר בדרכים שונות. ממשק מעניין בין התחום המדיני לבין התחום הכלכלי הוא רכישת חלקות קרקע ומבנים שונים במזרח ירושלים, בעיקר על ידי ארגונים וקונים יהודים חרדיים ודתיים, במימונם ובעידודם של ארגונים יהודיים ויהודים עשירים בתפוצה. לצעדים אלה יש כמובן משמעויות דמוגרפיות, פוליטיות ודיפלומטיות.
בתחום התרבותי והדתי הוקמו בירושלים, על ידי יהודים בתפוצה, תיאטראות, מוזיאונים ומרכזי תרבות קהילתיים הנתמכים על ידם. הם תומכים גם בישיבות ובמוסדות אקדמיים וסטודנטים בעיר.
יהודים לא מועטים מעורבים בשתדלנות ובהסברה פוליטית למען ירושלים, במטרה להשפיע על דעת הקהל היהודית והלא-יהודית לגבי מצב העיר, ועל תהליך קבלת ההחלטות במדינות המארחות. פעילות זו היא נחלתם של ארגונים יהודיים מכל קצותיה של קשת הדעות הפוליטית במדינות השונות ובישראל.
לצפייה והורדת הפרסום
נושאים
יצא לאור במסגרת הפרויקט
פרויקטים שעשויים לעניין אותך
הסכסוך ותהליך השלום הישראלי - פלסטיני
מיפוי השכונות הערביות במזרח ירושלים