"ממרחק תביא לחמה": עובדות חרדיות בשוק ההייטק הישראלי
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 2, תשע"ה 2015/2014 (אוגוסט 2015): 220-193
אינדיקטורים לתשתיות ולתכנון במזרח ירושלים
פרסום מס' 533
ישיבות תיכוניות חרדיות: תיאור וניתוח מצב
פרסום מס' 472
הירשמו לניוזלטר של המכון
קבלו מאיתנו עדכונים מפעם לפעם
שנת פרסום: 2020
ירושלים היא העיר בה מתגוררת האוכלוסייה החרדית הגדולה בישראל. לפי הערכות, האוכלוסייה החרדית בירושלים, המונה כ־230 אלף תושבים, מהווה כרבע מאוכלוסיית החרדים בישראל, המונה מעל ל־900 אלף תושבים.
אופי הזהות הדתית הינו משתנה שתלוי בתפיסתו האישית של האדם ומתבסס, ברוב המקרים, על הגדרה עצמית ונתון לשינויים. מכאן שאין מידע מדויק לגבי מספר החרדים החיים בישראל בכלל ובירושלים בפרט. בשנים האחרונות חלו שינויים בחברה החרדית, שמתבטאים בהשתלבות הדרגתית של חרדים בחברה הכללית בישראל.
במסגרת תוכנית היובל הוחלט לעקוב אחר השינויים שעוברת החברה החרדית בירושלים, באמצעות מערכת אינדיקטורים, על־פי מספר מאפיינים: גודל האוכלוסייה, תעסוקה, רווחה והשכלה גבוהה.
מטרת מערכות האינדיקטורים היא לספק לקובעי המדיניות ולאנשי הביצוע מידע רציף מן השטח בתחומים נבחרים, בכדי לאפשר להם לאתר בצורה מושכלת מרחבים בהם נדרשת התערבות במסגרת התוכנית וללמוד כיצד משפיעות התוכניות השונות על השטח. מערכות האינדיקטורים נבנות בשיתוף פעולה עם בעלי עניין ועם אנשי הביצוע של התוכנית הממשלתית, במשרד ירושלים ומורשת וברשות לפיתוח ירושלים.
מתוך האינדיקטורים שנבחנו בנוגע לחברה החרדית, עולה תמונה של השתלבות איטית של חרדים בשוק העבודה וברכישת השכלה גבוהה. ההשתלבות בלימודים, באקדמיה ובשוק העבודה הביאה לעלייה ברמת החיים של חרדים רבים, ולפי נתוני המוסד לביטוח לאומי והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ניתן ללמוד על עלייה בשכר וירידה באחוז החרדים החיים מתחת לקו העוני.
"ממרחק תביא לחמה": עובדות חרדיות בשוק ההייטק הישראלי
כתב העת לחקר החברה החרדית, כרך 2, תשע"ה 2015/2014 (אוגוסט 2015): 220-193
2015 | מחברים: חיה גלבוע
ישיבות תיכוניות חרדיות: תיאור וניתוח מצב
פרסום מס' 472
2018 | מחברים: בצלאל כהן, ד"ר אליעזר היון, ד"ר בניהו טבילה, עמירם גונן
השכלה גבוהה בירושלים: עיר.אקדמיה