השכונות הערביות במזרח ירושלים: כפר עקב
פרסום מס' 494
השכונות הערביות במזרח ירושלים: עיסאוויה
פרסום מס' 464
הירשמו לניוזלטר של המכון
קבלו מאיתנו עדכונים מפעם לפעם
שנת פרסום: 2020
אחמד אסמר
שכונת סילואן (סילוואן) ממוקמת מדרום למתחם הר הבית ומתגוררים בה כעשרים אלף תושבים, מתוכם כ-500 יהודים. השכונה היא חלק מהאגן ההיסטורי של העיר העתיקה בירושלים ולה חשיבות היסטורית וארכיאולוגית.
עיר דוד(ואדי חילווה) היא הגרעין ממנו התפתחה ירושלים הקדומה. עיר הקברים של ירושלים מתקופת בית ראשון, היא הבסיס עליו נבנה הכפר סילואן במורדות הר הזיתים ולכן יש לשכונה פוטנציאל תיירותי שלא ניתן להפריז בחשיבותו.
– סילואן היא שכונה צפופה, ענייה, חסרת תשתיות פיזיות ומוסדות ציבור.
– ההתיישבות היהודית בעיר דוד ובחלקי השכונה מעוררת מתיחות ורגישות ניכרות.
– קיים גם מתח בין המאמץ לפתח את התיירות באזור עיר דוד – בין השאר באמצעות פיתוח מתחם קדם (מרכז מבקרים ומסחר גדול) ורכבל המתוכנן להגיע אליו – ובין מצבה הקשה של השכונה ותשתיותיה.
– לשכונה אין מנהיגות מאוחדת והמינהל הקהילתי שהוקם ב 2015 ואמור לשרת את השכונות אבו תור, סילואן וראס אל-עאמוד כמעט ולא מתפקד, מאחר שהתושבים אינם משתפים פעולה עם המינהל המזוהה עם העירייה. את הפעילות התרבותית מנהלות עמותות ערביות מקומיות.
מחקר זה הוא חלק מסדרת מחקרים שעורך מכון ירושלים למחקרי מדיניות על השכונות הערביות במזרח ירושלים. מטרת המחקרים לשרטט פרופיל חברתי ותשתיתי של השכונות הערביות בעיר במגוון תחומים, במטרה לקדם פעולה אקטיבית מבוססת ידע לשיפור איכות חייהם של התושבים במזרח העיר. מלבד תיאור המצב, נעשה במחקרים האלה ניסיון לאתר מנגנוני צמיחה ופיתוח, אשר ייטיבו את מצבם הכלכלי-חברתי של השכונות והכפרים. אנו מאמינים כי מחקר המשלב פרקטיקה עם המלצות מדיניות הוא הבסיס לתיקון עוולות חברתיות ופוליטיות, בניסיון ליצור עיר מתוקנת המכילה את כלל תושביה. שיטות המחקר כוללות עבודת שטח, ראיונות עומק עם תושבים, שימוש במאגרי מידע הקיימים ברשויות ובמכוני מחקר וקיום שולחנות עגולים בהשתתפות נציגי השכונות, העירייה והחברה האזרחית.
השכונות הערביות במזרח ירושלים: ראס אל-עאמוד ותת השכונה ואדי קדום
פרסום מס' 523
2020 | מחברים: אחמד אסמר
מיפוי השכונות הערביות במזרח ירושלים
בניית מדיניות חברתית-כלכלית לפיתוח מזרח ירושלים