הישארו מעודכנים

    סגור
    09 יולי

    | 2023 | 08:30

    חיים משותפים בירושלים?

    • ללא תשלום
    • פתוח לקהל
    • מכון ירושלים למחקרי מדיניות, רד"ק 20
    • ללא תשלום
    • פתוח לקהל
    • מכון ירושלים למחקרי מדיניות, רד"ק 20
    חיים משותפים בירושלים?

    חיים משותפים בירושלים?

    כנס בנושא עתיד היחסים בין הקבוצות בעיר

    בניית חיים משותפים בירושלים היא משימה רבת חשיבות בשל ריבוי השסעים בין האוכלוסיות בעיר, העדר אמון וחשש הדדי ומצבם הכלכלי-חברתי של התושבים. מטרת כנס החיים המשותפים ביוזמת מכון ירושלים למחקרי מדיניות וקרן קונרד אדנאואר בישראל היא לשים את סוגיית שיפור היחסים בין האוכלוסיות בעיר על סדר היום הציבורי-עירוני ולייצר מרחב לשיח וקידום מדיניות המשותף לחברה האזרחית, גופי מחקר, עירייה וממשלה. אמנם ירושלים היא עיר שסובלת משסעים חברתיים עמוקים, אך יש בה גם את הפוטנציאל לייצר מפגשים חיוביים ושיתופי פעולה שלא קיימים באזורים אחרים בארץ – וכך אף להפוך למודל של חיים משותפים בישראל.

    בכנס הוצג פרסום חדש של מכון ירושלים העוסק במודל לניתוח ואפיון מרחבי מפגש בערים מגוונות. המודל מאפשר לזהות את היתרונות והחסרונות של מרחב מפגש נתון, ובהתאם לכך להציע התערבויות פיזיות, קהילתיות וניהוליות אשר ישפרו את תפקודו ויהפכו אותו למרחב בטוח ומכיל – מרחב משותף. המסמך בנוי על התפיסה כי יש לייצר תשתית של ידע, מדיניות ופתרונות בתחום הפיזי, התרבותי והקהילתי. זאת במטרה להפוך את מרחבי המפגש בין אוכלוסיות מגוונות למרחבים משותפים המחוללים מפגש חיובי, או לכל הפחות למרחבים בטוחים ומכילים עבור כלל הקבוצות המשתמשות בהם.

    חלקו השני של הכנס עסק בהקמת צוות חשיבה לקידום חיים משותפים בירושלים שיכלול נציגים של ארגוני חברה אזרחית, מכוני מחקר, עירייה וממשלה העוסקים בתחום. המורכבות של קידום חיים משותפים בירושלים לנוכח אירועי האלימות והקיטוב החברתי-פוליטי הגובר בין קבוצות שונות בחברה הישראלית, דורש הערכות מיוחדת ושיתוף פעולה בין מגוון גופים וידע – מטרת צוות החשיבה היא לייצר מרחב עבור הערכות זו ולקדם אותה.


    סיכום האירוע 

    לאחר שניצן פייביש, חוקר המכון ועמית קיימא, הציג ממצאים ראשונים מתוך סקר יחסי שכנות בעיר, הציג ד"ר מריק שטרן את המודל לניתוח המרחב המשותף שפורסם לאחרונה במכון. קיימנו פאנל מרתק בהנחיית אהוד פראוור, ראש צוות חברה ואוכלוסיות, מכון ירושלים למחקרי מדיניות ובו השתתפו נציגים מהמגזרים השונים. לפאנל הגיב שלמה לוי, מנהל רשות הצעירים בעירייה שדיבר על החשיבות של מעורבות העירייה בקידום תחום המרחבים המשותפים. לבסוף, חנכנו פורום חדש של ארגוני חברה אזרחית, מכוני מחקר ועירייה לקידום חיים משותפים בירושלים.