מכוני מחקר ומכוני מדיניות הינם מוסדות אשר עוסקים במחקר יישומי בתחומי הכלכלה, החברה, הביטחון, הסביבה, הבריאות, ועוד. קהל היעד לתוצרי המחקר הם מעצבי מדיניות ברמה לאומית ומקומית, התקשורת והקהל הרחב. מכונים אלה מוגדרים כמרכיב באקוסיסטם הממשלי המהווה עוגן לייצור והחלפת ידע עם מרכיבי האקוסיסטם האחרים. לעיתים, מכוני המחקר והמדיניות מהווים מרחב ללמידה עבור פוליטיקאים ועובדי ממשל בתקופות שבהם אינם משרתים את הציבור, כגון במודל "הדלת המסתובבת" של אנשי ממשל במכוני המחקר של וושינגטון.

על פי נתוני גיידסטאר (ינואר, 2021), בישראל קיימים 113 ארגוני מגזר שלישי שעיסוקם 'מדע, מחקר וטכנולוגיה' וקיים עבורם אישור ניהול תקין בתוקף. מועסקים בהם 1,969 עובדים. ל- 31 מתוך הגופים הללו אין מועסקים.

45 מתוך הארגונים הללו, יושבים בירושלים (39.8%). ל 8 ארגונים מתוכם אין מועסקים בכלל. בעבור 37 הארגונים הנותרים, כמות העובדים עומדת על 905 (45.9% מהמועסקים בארגונים).

המעסיקה הגדולה ביותר בקטגורית "מחקר, מדע וטכנולוגיה" בירושלים היא גם המעסיקה הגדולה ביותר בקטגוריה בישראל, והיא קרן המחקרים של הסתדרות מדיצינית הדסה, אשר מעסיקה 313 א.נשים.

לאחריה, המעסיק השני בגודלו בירושלים הוא המכון הישראלי לדמוקרטיה עם 97 עובדים, אשר הינו גם המעסיק הרביעי בגודלו בקטגוריה זו בישראל.

 

ארגוני מחקר, מדע וטכנולוגיה בירושלים

כמות עובדים

קרן מחקרים על יד הסתדרות מדיצינית הדסה (ע"ר)

313

המכון הישראלי לדמוקרטיה

97

מכון ון ליר בירושלים (חל"צ)

78

יסודות שלום (ע"ר)

53

חוסן ישועות לתורת מרן הרב קוק זצ"ל

43

מכון ירושלים למחקרי מדיניות (ע"ר)

35

הקרן הלאומית למדע (ע"ר)

31

מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל (חל"צ)

27

דיקטה – המרכז לניתוח טקסטים (ע"ר)

24

המרכז לחקר התקשורת (ע"ר)

23

 

המידע נאסף במסגרת 'פרויקט עיר ממשל', עבור פרסום "אינדיקטורים לעיר ממשל" שיצא לאור בחודשים הקרובים.