08
נובמבר
| 2018 | 17:00
צוות החשיבה למזרח ירושלים – מפגשי שנת 2018
- ללא תשלום
- למוזמנים בלבד
- מכון ירושלים למחקרי מדיניות, רד"ק 20
- ללא תשלום
- למוזמנים בלבד
- מכון ירושלים למחקרי מדיניות, רד"ק 20
להלן סיכום כל מפגשי צוות החשיבה לשנת 2018
אמהות לפעוטות – קריאה לפתיחת משפחתונים במזרח ירושלים
8.11.18
סניף מזרח ירושלים של ארגון מען עוסק בעיקר בסיוע לנשים פלסטיניות בכל הקשור למיצוי זכויות עובדים, תעסוקה, השלמת הכנסה ודמי אבטלה.
בפני נשים פלסטיניות, המעוניינות לצאת לשוק העבודה, עומדים מספר חסמים בולטים: ראשית, הקשיים בתקשורת בגלל חוסר ידיעת השפה העברית ואי הנגשת המידע והטפסים הרלוונטיים לעברית מקשה מאוד על נשים לדעת את זכויותיהן, חובותיהן והקשר הבסיסי עם מעסיקיהן, במקרה שהעבודה המוצעת היא במערב-ירושלים.
שנית, נשים פלסטיניות אינן זוכות להשכלה ראויה אשר יכולה לסייע להן להשיג משרות ברמה גבוהה יותר. כ-70% מהנשים בגיל העבודה הן בעלות השכלה תיכונית ומטה. מסיבה זו, גם נשים פלסטיניות בעלות השכלה גבוהה מופנות לעבודות כפיים (בעיקר לניקיון) ולא לעבודות ההולמות את רמת ההשכלה שלהן. שלישית, השלב בו נשים צעירות מתחתנות, מקימות משפחה ומביאות ילדים לעולם, מקשה עליהן לצאת לשוק העבודה. במזרח-ירושלים קיים מחסור חמור במסגרות מוסדרות לטיפול בילדים (משפחתונים ומעונות יום). עיריית ירושלים החלה בתכנית להקמת מעונות, אך אלו לא יוקמו בשכונות מזרח-ירושלים השוכנות מחוץ לגדר ההפרדה (אזור כפר עקב ומחנה פליטים שועפאט). בעיה נוספת היא שרוב המקומות במעונות הקיימים שמורים ל"מקרי רווחה". אחד הפתרונות שהוצעו על ידי הקליניקה המשפטית לנשים וכלכלה, בשיתוף עם אגף הגיל הרך בעיריית ירושלים, הוא הקלה בתנאים לפתיחת משפחתונים במזרח-ירושלים שינוהלו על ידי נשים עצמאיות, על סמך תקדימים מאוכלוסיות מוחלשות אחרות בישראל (כמו הבדואים בנגב), אשר זכו להטבות דומות.
10.5.18 – העדרו של הסדר מקרקעין ברוב שטחי מזרח ירושלים וההשלכות של מצב זה
מדוע אין הסדר מקרקעין ברוב שטחי מזרח ירושלים? מהו המחיר הכלכלי שמשלמים תושבי מזרח ירושלים על היעדר ההסדר? מהן המשמעויות התכנוניות של היעדר זה, ומהם החלופות המוצעות להתמודדות עם בעיה קשה זו? מהם סיכויו של הניסיון הנוכחי של משרד המשפטים להתחיל לפעול לתיקון המצב בשתי שונות במזרח ירושלים? שאלות אלו עמדו במרכז הרצאתה של מעיין נשר בפני צוות החשיבה. לפרטים נוספים וקריאת המחקר לחצו כאן.
2.3.18 – המעמד הבינוני במזרח ירושלים
ד"ר פהימה עבאס הציגה בפני הפורום את מחקרה, הבוחן את השינויים המתחוללים ביחסי המעמד הבינוני המזרח ירושלמי עם ה"מרחב הישראלי", תוך בדיקת שני תחומים עיקריים. הראשון הוא נושא התעסוקה, והשני הוא העתקת המגורים של בני המעמד הבינוני המזרח ירושלמי למערב העיר. שינויים אלו מתרחשים על רקע תהליך ההיבדלות המרחבית של האוכלוסייה המזרח ירושלמית משטחי הגדה המערבית, שמתרחשת בעקבות הקמת גדר ההפרדה ותהליכי מודרניזציה מואצים המתחוללים בקרב החברה המזרח ירושלמית.
8.2.2018 – יצירת אמון בין הרשויות השלטוניות לבין האוכלוסיות מקבלות השירותים
מחקרים מראים כי ברחבי העולם מידת האמון של האזרחים ברשויות השלטוניות נמצאת בירידה מתמדת. ולרי ברכיה, יועצת בכירה למכון, תיארה במפגש שנערך במכון, מחקר שנוגע בחשיבות של אמון ביחסים שבין הרשויות השלטוניות לבין האוכלוסיות שמקבלות שירותים מהן. בנוסף, הוצגו הקשיים והמכשולים שקיימים בדרך לבניית אמון ואסטרטגיות רצויות לשיפור המצב. לסיום, ההקשר של מזרח ירושלים עלה לדיון, והוצג המצב הייחודי שמתקיים בין הרשויות השלטוניות הישראליות לבין התושבים במזרח ירושלים.
25.1.18- הכשרות מקצועיות במזרח ירושלים
ימית נפתלי ומריק שטרן, חוקרי המכון, הציגו מחקר נוכחי שמטרתו לבחון את השימוש בכלי הכשרות מקצועיות, ככלי לקידום תעסוקה איכותית של אוכלוסיית מזרח ירושלים, בדגש על אוכלוסיית הנשים. גב' נפתלי הציגה את המצב כיום בעולם ההכשרות המקצועיות ואת החסמים והאתגרים בהקשר של תעסוקה מתקדמת של תושבי מזרח העיר.
פרויקטים קשורים
בניית מדיניות חברתית-כלכלית לפיתוח מזרח ירושלים
הידע המוסדר על מזרח ירושלים מועט. המכון פועל מתוך רצון לקדם אסטרטגיה חברתית-כלכל...
לינק למקור >
שוק העבודה העולמי צפוי להשתנות במידה ניכרת בשנים הקרובות. הסיבות המרכזיות לכך הן...
לינק למקור >
מיפוי השכונות הערביות במזרח ירושלים
השכונות הערביות במזרח ירושלים הן במידה רבה 'ארץ לא נודעת' עבור הציבור הרחב וגם ע...
המשך קריאה >
סכסוכים במקומות קדושים הם בעלי אופי מורכב השונה במהותו מסכסוכים טריטוריאליים אחר...
לינק למקור >