קיימות רשוּתית מנוהלת - לקראת פיתוח מערכת מדדים להערכת קיימות ברשויות המקומיות
פרסום מס' 35 - המרכז למדיניות סביבתית
הירשמו לניוזלטר של המכון
קבלו מאיתנו עדכונים מפעם לפעם
שנת פרסום: 2014
תמי גבריאלי, גלית רז דרור, יואב אגוזי
מסמך זה מסכם את ממצאי השלב הראשון של פרויקט קיימות עירונית ומראה כיצד מגוון התחומים משפיע על יצירת קיימות עירונית ופותח שער לשלבי המחקר הבאים.
חלקו הראשון של המסמך דן בשאלה: מהי עיר מקיימת? מוגדרים היסודות לתפיסת הקיימות בעיר, והם: מערכת הוליסטית; התהוות והשתנות/ דינאמיות; רישות/ חיבור; מגוון; מקומיות. מוגדרים מטרת העל של העיר המקיימת ורבדי העיר.
בחלקו השני מציג המסמך את התחום המתפתח של כלכלה התנהגותית ותובנות התנהגותיות, כהסבר לחשיבות הגדולה שנותן הפרויקט לשינויי התנהגות כבסיס ליצירת חיים עירוניים מקיימים בישראל. ניתנים דגשים לקידום קיימות עירונית מתוך פריזמה זו, כגון הצורך לייצר ניתוק בין צריכה כסטטוס ואבן זהות.
בחלקו השלישי מציג המסמך סיכום של מודלים שונים לעירוניות, כגון 'עיר ירוקה', 'עיר חכמה', 'עיר בעלת חוסן'. רק חלק ממאפייני מודלים אלה תואמים את נקודות המוצא של פרויקט זה.
בחלק הרביעי מוצג חזון הפרויקט לעיר מקיימת, כפי שעלה מחוות הדעת ומסדנת מומחים שליוותה את התהליך, ולאחריו מוצגים מספר עקרונות מנחים שמהווים, לתפיסת הפרויקט, את הבסיס לחתירה לחיים עירוניים מקיימים – עקרונות פעולה לעיר מקיימת.
בחלקו האחרון של המסמך אנו מבקשים לענות על השאלה – איך מובילים ליצירת ערים מקיימות בישראל? במסגרת התשובה לשאלה זו מיפינו את השחקנים השונים להם השפעה על אורח החיים העירוני וכן את החסמים וההזדמנויות העומדים בפניהם להובלת שינוי לכיוון קיימות עירונית. בסיום מוצגות דוגמאות מעוררות השראה, מהארץ ומהעולם, לפעולות, קטנות כגדולות, שנעשו ברמה העירונית לשם קידום חיים מקיימים.
בסיום המסמך ניתן למצוא תקצירים של כל חוות הדעת ולהעמיק בהבנה של ההיבטים השונים של קיימות עירונית. לפירוט נוסף של חוות הדעת ראו כאן.
קיימות רשוּתית מנוהלת - לקראת פיתוח מערכת מדדים להערכת קיימות ברשויות המקומיות
פרסום מס' 35 - המרכז למדיניות סביבתית
2010 | מחברים: נחום בן אליא