חברה אזרחית בירושלים - מחקר מתודולוגי ומיפוי
פרסום מס' 488
עיר ממשל: המצב התכנוני בקריית הלאום
פרסום מס' 501
הירשמו לניוזלטר של המכון
קבלו מאיתנו עדכונים מפעם לפעם
שנת פרסום: 2019
יערה צעירי, אראלה חזן-גנן, יוסי סעידוב, תמי גבריאלי
תחום התחבורה הציבורית בישראל הוא תחום המצוי בכשל שוק. ההשקעה הנמוכה בנושא התחבורה הציבורית במשך עשורים, הובילה לפערים גדולים בין היצע התחבורה הציבורית לביקוש הרב אליה ולצורך הקריטי בשיפורה.
בירושלים חיים כ־ 900,000 תושבים. על פי הסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (2017), 86% מהירושלמים משתמשים בתחבורה ציבורית. עם זאת, 56% מהעובדים בירושלים, מגיעים לעבודתם ברכב פרטי. שביעות הרצון משירותי התחבורה הציבורית בירושלים נמוכה: 58% מהמשיבים לסקר ציינו כי אינם מרוצים או אינם מרוצים כלל ממנה.
המודל הירושלמי, הפועל תחת קרן ליכטאג, מעוניין לממש את יכולתו לתרום לעבודה משותפת של תושבי העיר לשיפור איכות החיים העירונית, ובחר להתמקד בנושא התחבורה הציבורית. מסמך סקירה זה נכתב עבור המודל הירושלמי על ידי צוות חוקרים משולב של מכון ירושלים למחקרי מדיניות וארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל — 15 דקות.
המסמך מציג סקירה עולמית של פעילות אזרחית לקידום תחבורה מקיימת, סקירה אודות מצב התחבורה בירושלים והמלצות פעולה לקידום התחבורה הציבורית בעיר באמצעות פעילות של החברה האזרחית.
המצב התחבורתי הנוכחי (2018-19) של ירושלים נסקר בפרסום באמצעות מספר תתי פרקים:
החברה האזרחית היא שחקן אמצע, הניצב בין הרשויות לציבור. ככזו, היא מסוגלת, וזהו תפקידה, לתרגם את רצונות וצרכי צד אחד למשנהו. זהו תפקיד חשוב ביותר של הקטנת התנגדויות, סיוע בקידום תהליכים ובניית אמון בין הצדדים. החברה האזרחית יכולה ליטול על עצמה להציף ולקדם פתרונות לסוגיות בתחומים פוליטיים/ציבוריים, תכנוניים, בקרת איכות, שיפור לאחר יישום ומיסוד קריטריונים לשירות טוב.
מבחינת שיטות פעולה, החברה האזרחית הירושלמית יכולה לאמץ מתודות ודרכי פעולה המוכרות לה, ובהן:
1. גיבוש קבוצות פעילים
2. שימוש ביכולות ריכוז מידע, עיבודו והפצתו – מול הציבור ומול הממשלה
3. הפעלת קמפיינים ממוקדי מטרה ושימוש בתקשורת
4. הפעלת לובי מול משרדי ממשלה, רשויות ותקשורת
חברה אזרחית בירושלים - מחקר מתודולוגי ומיפוי
פרסום מס' 488
2018 | מחברים: אראלה חזן-גנן, ד"ר מריק שטרן, ליאור רגב
עיר ממשל: המצב התכנוני בקריית הלאום
פרסום מס' 501
2019 | מחברים: תמי גבריאלי, אראלה חזן-גנן, נדן פלדמן, ד"ר שרית בן שמחון-פלג, ליאור שילת
חברה אזרחית כמנוע לתחבורה מקיימת בירושלים