מגפת הקורונה הביאה לעלייה משמעותית בשיעורי האבטלה בכל העולם, ומדינות רבות נאלצו להתמודד עם אתגר זה באמצעות שימוש בכלי מדיניות מגוונים. למאמץ הצטרפו רשויות מקומיות וערים בעולם שנקטו צעדים ברמה המוניציפלית להקטנת האבטלה וסיוע לעסקים בגבולותיהן.
גורמים עירוניים השתמשו בכלים רבים לפיתוח מדיניות המשלימה את התוכניות הארציות לסיוע לעסקים קטנים ובינוניים, ולתושביהן – מובטלים, עצמאיים ושכירים. מגוון הכלים שבהם השתמשו הערים כוללים בין היתר: ביטוח אבטלה, סבסוד שכר, הכשרה תעסוקתית ומתן גישה להלוואות ומענקים. בנוסף, ערים רבות אפשרו לתושביהן דחיית תשלומים שונים כדוגמת מיסים עירוניים ושכר דירה, לעיתים תוך הורדת שיעורי הריבית על עיכוב בתשלום.
סקירה זאת תציג כלי מדיניות וצעדים מרכזיים שנקטו ערים שונות בעולם כדי לסייע לתושביהן להתמודד עם ההשלכות הכלכליות של משבר הקורונה. חלק מהכלים כרוכים בהשקעה כספית ישירה בצורת מענקים וחלקם דורשים השקעה עקיפה בצורה של הנגשת מידע ושירותים. אנו מקווים כי הצגת מגוון הכלים הנרחב ישמש רשויות מקומיות בהסדרת סיוע נוסף לעסקים ולתושבים. הנתונים המוצגים מעודכנים נכון ליולי 2020.
לונדון
הגנה על דיירים המתקשים לעמוד בתשלום דמי שכירות
לונדון היא אחת הערים שנפגעו באופן הקשה ביותר מהקורונה, עם כמעט 35,000 מקרים מאומתים, ושיעור אבטלה שעומד על 4.7%.
ממשלת בריטניה הפעילה מגוון כלים והציעה סבסוד שכר וגישה מורחבת לאשראי לעסקים בערבות ממשלתית (עד חמש מיליון ליש"ט). כמו כן, הממשלה הקצתה משאבים להכשרות עובדים כדי לשפר את יכולתם להשתלב מחדש בשוק העבודה.
על מנת לתמוך בעסקים המקומיים בתחומה, עיריית לונדון אפשרה לעסקים לעשות שימוש חינמי בפלטפורמה של העירייה לגיוס תרומות, והשיקה קמפיין תקשורתי המעודד אזרחים לשלם מראש על שירותים וטובין כדי לעזור לעסקים להתמודד עם קשיי תזרים.
גם בתחום הדיור נקטה העירייה צעדים להגנה על דיירים: ראש העיר מנע מבעלי הדירות לפנות את הדיירים המתקשים לעמוד בתשלום דמי שכירות, ואלו הופנו לתכנית האשראי האוניברסלי של בריטניה, המציעה סיוע לבעלי הכנסה נמוכה או מובטלים.
שטוקהולם
מתווה ייחודי למניעת פיטורים – חל"ת גמיש
עיריית שטוקהולם, בירת שוודיה, שאוכלוסייתה מונה כ-962,000 תושבים, שמרה במידה רבה על פעילות רגילה לאורך המשבר. העירייה אמנם מעודדת ריחוק חברתי, אך בתי ספר וגני הילדים, כמו גם עסקים ומסעדות, נותרו פתוחים.
בשל המגפה שיעור האבטלה במדינה עלה לכ-9%. ממשלת שוודיה הציעה סובסידיות שכר והלוואות ואף הרחיבה את דמי האבטלה. לשוודיה מתווה ייחודי למניעת פיטורים – במטרה לעודד עסקים להמשיך להעסיק כוח אדם מלא, הממשלה מעודדת עסקים לצמצם את שעות הפעילות של העובדים ומשלמת לעובדים חלק מהשכר האבוד. מתווה זה מקביל למושג הידוע בישראל כ'חל"ת גמיש'. הודות למתווה, גם עובדים ששעותיהם קוצצו יכולים להשתכר עד 90% מגובה המשכורת מלפני המגפה. כמו כן, במטרה להקל על בעלי העסקים הקטנים, שטוקהולם אפשרה לעסקים להגיש בקשה לדחיית תשלום אגרות עירוניות ותשלומים על מים ופסולת, וכן אפשרה לעסקי אירוח ומסעדות להגיש בקשה לדחיית תשלומי חכירה ותשלומי שכירות.
אמסטרדם
הבטחת הכנסה לעצמאיים
אמסטרדם, בירת הולנד, שאוכלוסייתה מונה כ-821,000 תושבים, נקטה מספר צעדים לסיוע כלכלי לעסקים ותושבים שנפגעו מהמשבר. כחלק מתוכנית בשם BBZ Tozo, היא הציעה הבטחת הכנסה לאזרחים הולנדים המתגוררים באמסטרדם ומוכרים כיזמים, עצמאיים או פרילנסרים. הסיוע ניתן כהלוואה שתוחזר בריבית הנמוכה ב-2% משיעורי הריבית הנפוצים. בנוסף, העירייה אפשרה לעסקים להגיש בקשה לדחייה של עד שלושה חודשים בתשלומי הארנונה בריבית מופחתת בגובה 0.1% (במקום 4%), וכן להגיש בקשה להרחבת מרפסות כך שבתי קפה, מסעדות וברים יוכלו להגדיל את קיבולת הלקוחות שלהם.
דבלין
תכנית התנעה מחדש לעסקים קטנים
דבלין, עיר הבירה של אירלנד, שאוכלוסייתה מונה כ-1,173,000 תושבים, החלה להיפתח מחדש באופן הדרגתי בתהליך שארך כחודשיים בין מאי ליולי. כלי המדיניות העיקריים שהפעילה אירלנד כוללים סבסוד של עד 70% משכר העובדים, דמי מחלה מוגדלים ודמי אבטלה מיוחדים עבור מובטלים כתוצאה מהמשבר. בנוסף, יזמה אירלנד מענקי 'התנעה מחדש' לעסקים קטנים והרחיבה את הגישה להלוואות עבור חברות קטנות ובינוניות בריבית נמוכה מריבית השוק. עיריית דבלין רתמה מחלקות שונות לטובת הנגשת כלי המדיניות הארציים ברמה העירונית. כמו כן, ועדת ההכנסות של העיר דחתה מיסים, השעתה את הריבית בגין איחור בתשלומים והקפיאה תהליכי אכיפה נגד בעלי חוב.
ברלין
תגובה זהירה שהובילה לשיעור אבטלה מהנמוכים באירופה
העיר ברלין, שאוכלוסייתה מונה כ-3,769,000 תושבים, יישמה צעדים הכוללים הקלות מס לעסקים, מתן ערבות גדולה ומהירה יותר לעסקים ופיצוי בגין אובדן הכנסות. על מנת לסייע לחברות קטנות ובינוניות, העיר סייעה תזרימית לעסקים בטווח הקצר והציעה מענקים במימון מועצת העירייה. ברמה הארצית, התגובה של גרמניה למגפה, שגבתה 9,205 קורבנות במדינה, נחשבת לאחת הזהירות באירופה- עם שמירה גבוהה על ריחוק חברתי, תגבור צוותי רפואה ועריכת בדיקות רבות לזיהוי קורונה. לצד זהירות זו, ממשלת גרמניה סיפקה את אחת מתוכניות ההתאוששות הגדולות באירופה בתקציב כולל של 286 מיליארד יורו. התקציב הושקע בתוכניות לייצוב עסקים ובתוכניות סיוע למובטלים. כתוצאה מכך, שיעור האבטלה במדינה נמוך משמעותית משיעורי האבטלה במדינות שכנות, ועומד על 3.9%.
אוטווה
דחייה של תשלום תשלומי המיסים עירוניים לבעלי מוגבלויות וקשישים
אוטווה, בירת קנדה, מונה כ-934,000 תושבים. שיעור האבטלה בעיר, נכון ליולי 2020, עמד על 9.7%, מעט נמוך משיעור האבטלה הכללי בקנדה – 12.3%. קנדה הציעה מענקי חירום הכוללים סבסוד שכר למעסיקים והלוואות ללא ריבית.כחלק מתוכנית החירום של המדינה, הממשלה מעניקה כל ארבעה שבועות 2,000 דולר קנדי למי שאיבדו את עבדותם בעקבות המגיפה (עד שישה חודשים). מעסיקים קיבלו את האפשרות להשתתפות ממשלתית של 75% בשכר עובדים למשך שלושה חודשים.
בנוסף על העזרה הניתנת במישור הלאומי, עיריית אוטווה הציעה כלים נוספים לתושביה כמו דחייה של תשלומי הארנונה והמים, בייחוד לבעלי מוגבלויות ולקשישים. כמו כן, העירייה פעלה להיטיב עם עסקים השוכרים שטחים ישירות ממנה והקימה צוות עבודה ייעודי לפיתוח צעדים נוספים לעזרת עסקים ככל שתתפתח המגפה.
ירושלים
פלטפורמת מסחר מקוונת, הנגשת מידע וסיוע במיצוי זכויות
ירושלים, המונה כ-936,000 תושבים, נפגעה קשות מהקורונה בעקבות רמת הקפדה נמוכה על הנחיות משרד הבריאות. שכונות רבות הוגדרו אדומות והוחל עליהן סגר ברמות שונות. בתגובה לתחלואה הרבה ובהתאם להנחיות הממשלה, הפעילות העסקית נפגעה.
כדי לסייע לעסקים קטנים ובינוניים, אישרה הממשלה הנחה של עד 95% בתשלומי הארנונה לעסקים, בכפוף לאישור של הרשות הארצית לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה. המדינה הפעילה מנגנונים נוספים כמו מענק סיוע לעצמאים והקלות משמעותיות בזכאות לדמי אבטלה והארכת תקופת הזכאות לדמי אבטלה. בנק ישראל הודיע כי הוא מאפשר דחיה בתשלומי המשכנתא עד סוף שנת 2020.
ברמה העירונית, בין היתר, מנגישה העירייה את J-Mall, פלטפורמה מקוונת בשיתוף עם בנק הפועלים, לרכישה מעסקים מקומיים. בנוסף, אתר האינטרנט של העירייה מרכז מידע רב לטובת מיצוי זכויות התושבים. העירייה מפעילה גם 14 מרכזים ברחבי העיר בהם ניתן לקבל סיוע במימוש זכויות.
מדינת ישראל ועיריית ירושלים משקיעות מאמצים ומשאבים רבים כדי להיטיב מבחינה כלכלית עם התושבים וכדי לעודד את הפעילות העסקית למרות ההגבלות על המשק. אולם, ככל שהתחלואה נמצאת ברמה גבוהה, ימשיך להיות קושי בקיום פעילות עסקית ושגרה צרכנית רגילה.