פורום הכשרת בכירי עיריית ירושלים - תקשורת ועיר ממשל
| 2022 | 09:00
פורום הכשרת בכירי עיריית ירושלים – תקשורת ועיר ממשל
- למוזמנים בלבד
- מכון ירושלים למחקרי מדיניות, רד"ק 20
- למוזמנים בלבד
- מכון ירושלים למחקרי מדיניות, רד"ק 20
ירושלים היא העיר המורכבת ביותר בישראל. עיריית ירושלים נדרשת להתמודד עם אתגרים דמוגרפיים, כלכליים, חברתיים וחינוכיים המשתנים תדיר. מכון ירושלים למחקרי מדיניות חוקר את העיר מזה למעלה מ-40 שנה, צבר ידע וניסיון רב שסייע להעברת הכשרה מגוונת לבכירי עיריית ירושלים, שמזמינה צלילה לעומקם של האתגרים השונים.
מטרת ההכשרה הייתה להציע לקובעי מדיניות בעירייה מספר נקודות מבט אודות העיר, כפי שאלה משתקפות בעיניהן של הקהילות השונות בעיר, אגב המחשת פרספקטיבות אלה ׳בשטח׳. בנוסף לכך, התוכנית ביקשה להציע העמקה בסוגיות מהותיות בעיר (כמו למשל תכנון, מרחבים משותפים ומעורבים, איזון בין צרכים של קהילות שונות וכדומה), על בסיס נתונים איכותיים ומחקריים – על מנת להציג את האפשרות לחיזוק הממשקים בין האגפים השונים של העירייה בתחומי עשייה שונים.
מפגש זה הוא המפגש השלישי בסדרת ההכשרות לבכירי העירייה – המפגש הראשון הוקדש לאתגרים של צפיפות, תכנון והתחדשות עירונית בירושלים והמפגש השני עסק במרחבים מעורבים-משותפים בירושלים.
בדומה לערי בירה אחרות בעולם, בירושלים שוכנים המוסדות הפרלמנטריים, החוקתיים והממשלתיים של המדינה כמו הכנסת, בית המשפט העליון ומשרדי הממשלה השונים. בנוסף לכך, בירושלים פועלים מספר רב של ארגוני חברה אזרחית (לאומיים ובינלאומיים), תקשורת ארצית ומקומית ומכוני מחקר ואקדמיה המהווים חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי בעיר. במפגש זה ביקשנו להאיר את הנקודות השונות בחשיבות ובתפקוד של ירושלים כעיר ממשל מוצלחת, בדומה לערים אחרות בעולם, כמו וושינגטון וברלין. אחת הנקודות המרכזיות היא מקומה ותפקידה של התקשורת הממוסדת והחדשה (ניו-מדיה) ביצירת דימויים ביחס לעיר ובסיקור ירושלים.
היום נפתח בהרצאתה של נורית דאבוש, מבכירי התקשורת בישראל. הרצאתה "מדיה וניו מדיה כפקטור במודל קבלת החלטות של מנהלים", עסקה במרכיב התקשורתי בעידן החדש אשר מהוה מרכיב קריטי בתהליך קבלת ההחלטות של כל מנהל. בעידן השקיפות והאמון חובה על המנהל לאמץ כללי משחק חדשים כחלק מניהול הסיכונים ולהעמיד במרכז את סיכון המוניטין ולנהל אותו באופן מקצועי וזאת על מנת להימנע ממשברים.
לאחר מכן, ד"ר שרית בן-שמחון פלג, סמנ"כלית מחקר במכון ירושלים למחקרי מדיניות, הרצתה על "ירושלים כעיר ממשל". ההרצאה נגעה לשאלות – מהי עיר ממשל ומה הופך עיר ממשל לכזו? מהם היתרונות המרכזיים של עיר ממשל? מה אפשר ללמוד מערי ממשל אחרות בעולם וכיצד ניתן למנף את היתרונות של ירושלים כעיר ממשל?
בהמשך התחלקנו לשתי קבוצות עבודה, ובהובלתם של ד"ר שרית בן-שמחון פלג ואודי פראוור, ראש צוות חברה ואוכלוסיות במכון ירושלים למחקרי מדיניות, התמקדנו בשני היבטיים מרכזיים של ירושלים כעיר ממשל –
1. מיפוי החוזקות הניהוליות והארגוניות השונות הקיימות בירושלים ויכולים לסייע למנף את נושא עיר ממשל. לדוגמה: לירושלים יש משרד ממשלתי שעובד כדי לחזקה אך הוא לא ממונף מספיק בשיתופי פעולה עם גופים עירוניים. בסדנה ניסינו להבין כיצד ניתן לחזק את שיתופי הפעולה בין המשרד לבין גופי העירייה השונים?
2. מיפוי הפעולות והפרויקטים שתורמים כבר היום למינופה של ירושלים כעיר ממשל – אבל לא ממוצים מספיק. לדוגמה: בירושלים מתקיימים מעת לעת כנסים בינלאומיים. האם אפשר לשים פוקוס מיוחד על כנסים בינלאומיים בנושאי מדיניות? אולי צריך ואפשר לעבוד על הנושא עם האוניברסיטה העברית? כיצד ניתן לחבר בין גופי העירייה השונים לצורך כך?
לאחר הסדנאות, יצאנו לסיור במוזיאון ארצות המקרא, בו התמקדנו בשתי תחנות עיקריות בהתאם לנושאים המרכזיים של היום, עיר ממשל ותקשורת –
1. ירושלים – בין עיר ממשל לעיר הנצח: מיום ייסודה מהווה ירושלים סמל דתי, פוליטי ולאומי, לבני שלוש הדתות המונותאיסטיות. מול דגם העיר בימי הבית ראשון שאלנו מדוע בחר דוד דווקא להקים בה את בירתו הפוליטית, מהו האירוע שביסס את קדושתה ואת מעמדה כמרכז רוחני, וכיצד ממשל וקדושה פעלו בה בעבר, בהווה ובעתיד.
2. תקשורת בסמלים: צורות התיעוד, הפצת המידע והתקשורת של בני האדם קיבלו עם השנים פנים שונות. בגלריות המוקדשות לחותמות ולראשית הכתב, דיברנו על תפקידם של החותמות במערכת המנהל והממשל של ערי הממלכה הקדומות.
לאחר מכן מיכל צ'ין, עיתונאית (לשעבר בגל״צ ובחברת החדשות) וכיום רכזת רשתות חברתיות של מכון ירושלים למחקרי מדיניות, הרצתה על מגוןן הרשתות החברתיות ועל תפקיד כל אחת מהן. בנוסף מיכל הסבירה על המגמות השונות של הרשתות בישראל כמו פייק ניוז, צריכת חדשות דרך הרשתות, תקשורת המונים ועל הקצב העולה והקשב הפוחת ברשתות.
היום הסתיים בפאנל כתבים לענייני ירושלים, בהנחייתה של מיכל צ'ין ובהשתתפות – יוסי אלי מחדשות 13, אהרן רבינוביץ מ"הארץ", ענבר טויזר מ-N12 וישראל סרנגה, דובר עיריית ירושלים. הפאנל עסק בשאלות הנוגעות לרשתות החברתיות ולהשפעתן על התקשורת המסורתית, ולייחוד של סיקור ירושלים ביחס לערים אחרות.
לאחר הפאנל, ניצן פייביש, מנהל התכנית להכשרת בכירים וחוקר בצוות חברה ואוכלוסיות במכון ירושלים, אמר דברי סיכום.
יום זה הוא חלק מתכנית הכשרת פורום מנהלי אגפים בעיריית ירושלים אשר מטרתה הינה העמקה בסוגיות מהותיות בעיר, חיבור והיכרות עם תחומי עשייה ודעת שונים בעיר והדגמת נושאים שונים מתוך השטח, וכן קידום שיח פנימי בין האגפים, חיזוק הממשקים בין תחומי העשייה השונים בעירייה וגיבוש הנהלת העירייה לטובת מטרות משותפות.
תמונות מהאירוע
תכנית האירוע
09:00 | התכנסות וארוחת בוקר
09:30 | דברי פתיחה – מר איציק לארי, מנכ״ל עיריית ירושלים
09:40 | הצגת סדר היום – ניצן פייביש, מנהל התוכנית להכשרת בכירים, מכון ירושלים למחקרי מדיניות
09:45 | הרצאה ודיון – "מדיה וניו-מדיה כפקטור במודל קבלת החלטות של מנהלים", נורית דאבוש
10:30 | סדנת עבודה – "ירושלים כעיר ממשל"
הצגת הנושא וסקירה השוואתית – ד״ר שרית בן-שמחון פלג, סמנ״כלית מחקר, מכון ירושלים למחקרי מדיניות
חלוקה לשתי קבוצות עבודה (מנחים – שרית בן-שמחון פלג ואודי פראוור)
12:00 | סיור במוזיאון ארצות המקרא
12:30 | ארוחת צהריים
13:15 | הרצאה בנושא רשתות חברתיות – מיכל צ'ין, רכזת רשתות חברתיות, מכון ירושלים למחקרי מדיניות
"לסקר את ירושלים׳" – פאנל כתבי ירושלים, בהנחיית מיכל צ'ין
14:50 | סיכום – ניצן פייביש, מנהל התוכנית, מכון ירושלים למחקרי מדיניות